23 de candidați pentru anticipatele din 11 iulie. E mult? E puțin? E suficient? Ce spun experții
23 de candidați au fost înregistrați oficial pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Buletinul de vot va avea o lungime de 58 de centimetri. R. Moldova are înscriși în listele electorale 3,2 milioane de alegători.
Ziarul de Gardă a adunat opiniile mai multor experți pe marginea acestui subiect.
„Numărul de candidați înregistrați în cursa electorală vorbește despre o democrație veritabilă sau despre imposibilitatea politicienilor de a coaliza și a pune interesele cetățenilor mai presus de aspirațiile personale?”
Sorina Macrinici, expertă, Centrul de Resurse Juridice
Buletinul de vot, așa cum arată el, cu atât de mulți candidați pentru un stat atât de mic, reflectă exact problema noastră cea mare: suntem mici, puțini și foarte divizați. Cetățeanul va avea în față în ziua alegerilor o listă atât de lungă încât nu îi va ajunge timp să stea în cabina de vot să o citească până la capăt, dar nici până la asta nu prea va avea surse de informare despre toți candidaţii.
Nu putem contesta dreptul oricărei formațiuni politice de a candida, dar putem conta pe capacitatea partidelor și a liderilor acestora de a da dovadă de bun simț și de maturitate. Probabil, liderii partidelor mici, cu puțini membri și cu puține șanse, ar putea să iasă în față cu o abordare constructivă a acestei probleme, inițiind un dialog pentru coalizare, nu să facă eforturi pentru divizare. Partidele nu trebuie neapărat să ajungă în Parlament ca să facă eforturi pentru unitatea societății.
Nicolae Panfil, șeful misiunii Promo-Lex de observare a alegerilor
Fiecare partid are dreptul de a candida și ar fi contrar legislației să se decidă ca doar partidele mari să candideze. Totuși, faptul că buletinul de vot este atât de lung le poate crea dificultăți unor alegători în procesul de votare, inclusiv din cauza că studierea unui număr larg de concurenți electorali necesită eforturi de documentare. Mass-media are și ea suprasarcina să informeze echilibrat și echidistant despre toți concurenții, chiar dacă sunt atât de mulți, astfel încât să-l ajute pe cetățean să analizeze și să aleagă asumat.
Un alt aspect ține de cele câteva praguri electorale (5% pentru partidele politice, 7% pentru blocurile electorale și 2% pentru candidații independenți) care trebuie depășite pentru a ajunge în Parlament. Respectiv, concurenții care au trecut pragurile indicate mai sus pot primi, în mod proporțional, mandate suplimentare din contul voturilor date pentru concurenții care nu au trecut pragul electoral.
Iurie Ciocan, ex-președinte CEC
Din punctul meu de vedere, partide la momentul de față sunt prea multe, nu din cauza diversificării de opinie a cetățenilor și dorința lor de a se consolida, dar din cauza că noi avem prea multe partide care nu funcționează, sunt în disfuncție. De la congresul de fondare nu au mai avut, de fapt, activitate. Nu au participat niciodată în alegeri, nu au prezentat rapoarte financiare, nu au dat dovadă de membri în cadrul partidului. Din punctul meu de vedere, este deja oportun de a face o revizuire a acestor partide astăzi înregistrate, prin stabilirea în lege a unor criterii de conformitate. Nu este cel mai mare buletin, am avut buletine și mai mari, participarea în alegeri este un drept și nu poate fi limitat. Alegătorul va decide care partide au șanse și care nu au. Fiecare partid are dreptul să participe în alegeri, însă doar dacă este un partid funcțional și veritabil, nu doar o ștampilă și un certificat de înregistrare.
Igor Boțan, analist politic
Este al zecelea scrutin parlamentar de la declararea independenței și, dacă ne uităm în statistici, o să vedem că numărul de 23 de concurenți electorali nu este cel mai mare, am avut și 40. Numărul de concurenți electorali nu trebuie să mire. Aproape jumătate din partidele înregistrate participă la această campanie electorală. În privința coalizării trebuie să spunem că este dreptul candidaților, a partidelor politice să decidă. Pornind de la situația pe care o avem în țară la circumstanțele obiective, era de așteptat că procesul de coalizare va fi un procedeu la care vor recurge unele partide. Sigur că pe segmentul proeuropean era de așteptat o coalizare, dar acest lucru nu s-a produs din cauză că Partidul Acțiune și Solidaritate a dorit să dezvolte de unul singur succesul pe care l-a obținut fostul lider al formațiunii.
La 22 iunie curent, CEC a aprobat modelul şi textul buletinului de vot, precum şi ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletin pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie 2021, după cum urmează:
- 1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
- 2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
- 3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
- 4. Partidul Politic „Șor”;
- 5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
- 6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
- 7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;
- 8. Partidul Democrat din Moldova;
- 9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
- 10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
- 11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
- 12. Partidul Politic „NOI”;
- 13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
- 14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
- 15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
- 16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
- 17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
- 18. Partidul Regiunilor din Moldova;
- 19. Partidul „Patrioții Moldovei”;
- 20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
- 21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
- 22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
- 23. Veaceslav Valico (candidat independent).
Potrivit hotărârii aprobate, lungimea buletinului de vot va fi de 580 mm, iar lățimea de 140 mm. Partea de sus va conține inscripția „BULETIN DE VOT”, iar sub aceasta se va scrie tipul scrutinului și data desfășurării. Mai jos se aplică două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare.
Buletinul de vot va fi divizat în 23 de patrulatere. În partea stângă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral, în centrul patrulaterului se va înscrie denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”.
Concurenţii electorali se vor înscrie în buletinul de vot cu litere majuscule în ordinea stabilită de CEC. Buletinul de vot se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat.