20 de instituții medico-sanitare publice din R. Moldova vor avea stații de producere a oxigenului medical
20 de stații de producere a oxigenului medical urmează să fie instalate în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, datorită proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”.
Stații de oxigen cu o capacitate de 16,8 m³/h vor avea spitalele din Cahul, Căușeni, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Florești, Comrat, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 și Spitalul Cancelariei de Stat.
De stații cu o capacitate de 54,5 m³/h vor beneficia Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină de Urgență, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail” și Institutul Mamei și Copilului.
Oxigenoterapia este extrem de importantă în tratamentul pacienților cu insuficiență respiratorie cauzată de COVID-19.
În cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova” au fost achiziționate 92 de ventilatoare și 400 de concentratoare de oxigen. În următoarea perioadă, urmează să fie achiziționate alte 200 de ventilatoare, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
În instituțiile medico-sanitare spitalicești din R. Moldova sunt internați 3 851 de pacienți cu COVID-19, dintre care 316 sunt în stare extrem de gravă.
54 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.