Principală  —  Ştiri  —  Social   —   17 posturi TV, amendate cu…

17 posturi TV, amendate cu 544 000 de lei de CA. Constatările controlului autorității audiovizuale

Sursa: consiliuaudiovizual.md

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat în cadrul ședinței de vineri, 26 ianuarie, 33 de amenzi în sumă totală de 544 000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.

Controlul CA, desfășurat în privința a 37 de servicii media de televiziune, a arătat că 7 posturi TV nu au respectat cota de produs local, 4 – cota de volum transmis în limba română și 7 – cota de produs difuzat în orele de maximă audiență, iar 15 posturi TV nu au avut suficiente programe în primă difuzare. Perioadele supuse monitorizării au fost 1-7 decembrie 2023 și 12-18 decembrie 2023.

În conformitate cu art. 4 alin. (3) lit. c) și d) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), posturile N4, 7 TV, PROTV CHIȘINĂU și Canal Regional, clasificate ca naționale, urmau să realizeze câte cel puțin 8 ore de produs local, iar ATV și NTS, clasificate ca servicii media audiovizuale regionale – câte 4 ore. Din 56 de ore de programe locale ce urmau să fie difuzate săptămânal conform clasificării, Canal Regional a realizat doar puțin peste 22 de ore de programe, PROTV CHIȘINĂU – aproape 42 de ore, 7 TV – aproximativ 44 de ore, iar N4 – 46 de ore și 21 și min. ATV și NTS, care urmau să transmită câte 28 de ore de programe locale pe săptămână, au realizat puțin peste 22 de ore și 26 de ore, respectiv.

În același timp, Agro TV Moldova, Busuioc TV, Canal 5, Canal Regional, MEGA TV, N4, PRO TV CHIȘINĂU, TVC 21, WE SPORT TV, ATV, Media TV, NTS, TV-DROCHIA și ALBASAT au avut insuficiente programe în primă difuzare, care, conform CSMA, trebuie să constituie 50 la sută din programele locale. Astfel, din totalul de 28 de ore ce urmau să fie difuzate:

  • Canal Regional a avut 0 programe în primă difuzare,
  • ATV – doar o oră și 27 de min., 
  • Media TV – 3 ore și 35 min., 
  • Agro TV Moldova – aproximativ 9 ore,
  • Busuioc TV – 6 ore,
  • N4 –15 ore 24 min.,
  • PRO TV CHIȘINĂU și TVC 21 – peste 19 ore, 
  • MEGA TV – 23 de ore și 29 min., 
  • WE SPORT TV – peste 24 de ore,
  • Canal 5 – puțin peste 26 de ore. 

Posturile regionale NTS și TV-DROCHIA au realizat 7 ore și 48 de min. și, respectiv, 9 ore și 30 de min din minimul de 14 ore pe care urmau să le transmită în primă difuzare, iar serviciul media local ALBASAT a transmis doar o oră și 28 de min din cele 7 ore de programe pe care urma să le aibă conform clasificării.

În ce privește cota de cel puțin 80% de programe locale în limba română, prevăzută la art. 4 alin. (7) din CSMA, aceasta nu a fost respectată de posturile Canal Regional, 7 TV, TVC 21, GLOBAL 24, NTS și BAS TV.  Mai exact, GLOBAL 24 a avut cu aproximativ 36 de ore mai puține emisiuni în limba română, 7 TV – cu peste 16 ore mai puține, BAS TV – cu peste 8 ore mai puține, TVC 21 cu aproape 7 ore mai puține, iar Canal Regional cu peste 5 ore mai puține programe.

Pentru încălcarea prevederilor privind proporția programelor locale transmise în orele de maximă audiență, conform art. 4 alin. (9) din CSMA, au fost sancționate serviciile de televiziune Canal Regional, N4, 7 TV, PRO TV CHIȘINĂU, ATV și NTS. Astfel, în prime-time, Canal Regional a emis cu peste 23 de ore mai puțin conținut decât necesarul prevăzut de lege, PRO TV CHIȘINĂU – cu aproape 13 ore mai puțin, ATV –  cu 9 ore și 30 de min. mai puțin, NTS – cu aproape 4 ore mai puțin, N4 – cu peste 3 ore mai puțin, iar 7 TV cu peste o oră mai puțin.

În rezultat, membrii CA au aplicat sancțiuni în sumă totală de 544 000 de lei, după cum urmează:

Inițiatoarea controlului, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a spus că rezultele acestuia permit membrilor CA să tragă „niște învățăminte” și să cunoască câte televiziuni activează, de fapt, în țara noastră.

„O concluzie este că jumătate din serviciile media monitorizate nu produc suficient conținut local, fabricat în Republica Moldova. Cele mai multe încălcări și cele mai multe sancțiuni sunt la capitolul prima difuzare, urmând să se facă distincția de rigoare dintre „prima difuzare” și „în direct”; or, ultimele nu sunt unul și același lucru. La capitolul produs local general, 5 furnizori naționali sunt la a treia treaptă de sancționare. În ce privește produsul local în limba română, 2 furnizori naționali sunt la a doua treaptă de sancționare, iar 3 furnizori – la cea de-a treia treaptă, ceea ce, din nou, mi se pare grăitor. În materie de produs local în orele de maximă audiență, 5 furnizori naționali sunt la cea de-a treia treaptă de sancționare, ceea ce demonstrează că noi nu avem suficient produs autohton local, difuzat în orele de maximă audiență – un indicator alarmant. Mai avem un furnizor de servicii media care nu are nicio secundă în primă difuzare, ceea ce denotă că tot ce pune pe post este în reluare”, a subliniat Aneta Gonța.

Posturilor TV, care au admis încălcarea prevederilor legale aferente programelor audiovizuale locale, li s-a acordat un termen de 45 de zile pentru remedierea deficiențelor constatate.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (2) din CSMA – neprezentarea înregistrărilor programelor solicitate, posturile One TV, Star TV și TV9 au fost amendate cu câte 5 000 de lei fiecare, și în privința lor a fost dispus un nou control.

Cinema 1 a solicitat membrilor CA să amâne examinarea rezultatelor controlului pentru o altă dată, fapt ce a fost aprobat în ședința de vineri. Subiectul a fost inclus în Ordinea de zi a ședinței din 2 februarie.

Posturile Moldova-1, Moldova-2, TV-Găgăuzia, AXIAL TV, Exclusiv TV, Gurinel TV, Jurnal TV, Noroc TV, R Live TV, Tezaur TV, TV8, TVR Moldova, Vocea Basarabiei TV, ZONA M, Privesc.Eu.TV, Studio-L, TV Elita, ART-TV și POPAS TV au respectat prevederile privind programele locale, în perioada supusă monitorizării.

Duratele medii zilnice ale programelor audiovizuale locale reprezintă un criteriu de evaluare pentru selectarea posturilor ce urmează să fie incluse în lista „must carry”, pe care CA urmează să o actualizeze în primul trimestru al anului.