Principală  —  IMPORTANTE   —   12 deputați din Parlamentul României…

12 deputați din Parlamentul României se află la vama Leușeni și solicită anularea interdicțiilor pentru colegul lor de partid, George Simion: „Sperăm să ajungem și noi la înmormântarea maestrului Nicolae Dabija”

Doisprezece parlamentari români ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) se află luni dimineață, 15 martie, în vama Leușeni, alături de colegul lor de partid, George Simion, pe numele căruia anterior autoritățile au aplicat interdicția de a intra în R. Moldova. Deputații români le solicită autorităților R. Moldova să anuleze interdicția de intrare în țară impusă pentru George Simion.

„Suntem în vama Leușeni, suntem 12 parlamentari, aici, din Parlamentul României. Cerem suspendare aplicării interdicției în cazul meu. Într-un mod similar am avut o interdicție în 2015 când nici măcar nu eram demnitar al statului român. Atunci s-a putut interveni ca de pe o zi pe alta să se suspende aplicarea acestei interdicții pe perioada desfășurării procesului, care nu a ajuns la nicio finalitate, unde nu s-a constatat nicio încălcare din partea. Sperăm și în această dimineață să ni se permită accesul, ca să nu recurgem la alte forme de protest. Sperăm să ajung și eu la înmormântarea maestrului Nicolae Dabija. Nu vrem să iscăm alte discuții și alte probleme.

Cerem autorităților române să ne apere interesele. Aceasta situație nu este una normală, suntem demnitari ai statului român și ne dorim un viitor comun România – Moldova”, a declarat Simon într-un live făcut pe pagina lui Facebook.

George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și deputat în Parlamentul României, a încearcat și sămbătă, 14 martie, să intre pe teritoriul R. Moldova în pofida interdicției de a intra pe teritoriul țării. 

La 1 octombrie 2018 după o acțiune de protest unionistă, George Simion a fost expulzat din Republica Moldova, fiind declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de cinci ani.

George Simion a încercat ulterior să intre pe teritoriul R. Moldova, însă accesul i-a fost interzis. În iulie 2019 mai mulți susținători ai săi au ceru Ministerului Afacerilor Interne să îi scoată interdicția aplicată în 2018, însă Biroul Migrație și Azil declara că decizia poate fi anulată doar în instanța de judecată.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat la 14 martie decretul prin care ziua de 15 martie 2021, când vor avea loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”