Propunerea PSRM pentru Blocul ACUM după întrevederea cu președintele R. Moldova, Igor Dodon
După întrevederea cu Preşedintele R. Moldova, Partidul Socialiştilor propune Blocului ACUM să formeze o nouă majoritate parlamentară, dar cu noi condiții ce ar presupune o nouă structură a Guvernului. Totodată, aceştia susţin că nu vor organizarea alegerilor anticipate.
Condiţiile socialiştilor:
– o nouă structură a Guvernului;
– un nou candidat la funcția de prim-ministru.
Declaraţiile PSRM:
„Am discutat despre situația politică care s-a creat. Această criză politică n-am declanșat-o noi, a declanșat-o doamna Maia Sandu, care a decis că singură poate să-și asume toată responsabilitatea pentru toate lucrurile care sunt în țara asta. Ieri s-a întâmplat ce s-a întâmplat, noi nu suntem pentru alegeri parlamentare anticipate, de aceea noi am decis în cadrul fracțiunii, noi suntem gata să facem o nouă majoritate parlamentare cu blocul ACUM, așa cum a fost convenit anterior.
Cu altcineva, nu nimeni din partide nu examinăm să facem o majoritate parlamentară. Oficial, propunem blocului ACUM să constituim o nouă majoritate parlamentară, dar cu noi condiții ce ar presupune o nouă structură a Guvernului, nu și cum a fost până acum, plus cu un nou candidat la funcția de prim-ministru. În cazul în care blocul ACUM nu este gata să examineze această posibilitate, noi, de asemenea, nu putem admite declanșarea unor noi alegeri anticipate, de aceea vom examina orice candidatură propusă de președinte la funcția de prim-ministru, chiar în cazul dacă nu există o majoritate parlamentară”, a declarat Greceanîi.
Totodată, socialiştii afirmă că nu a fost discutat nici un nume pentru funcţia de prim-ministru. Aceştia susţin că indiferent de cine propune un nume, blocul ACUM trebuie să decidă dacă vor forma o nouă coaliție cu PSRM.
Ieri, 12 noiembrie, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu voturile PSRM – PD, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă unde a invitat toate fracțiunile parlamentare, astăzi, 13 noiembrie, de la ora 10:00, la consultări privind indentificarea și desemnarea unui nou candidat la funcția de premier.
Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați.
Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.
Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.