Salariile, afacerile și averile președinților de raioane în 2017
Președinții consiliilor raionale din R. Moldova au primit salarii de peste 12 mii de lei pe lună în anul 2017. Pe lângă salariile de funcții, anul trecut, unii conducători de raioane au obținut venituri și din darea în arendă a mașinilor sau a terenurilor agricole, din acțiunile pe care le dețin în cadrul unor bănci și companii comerciale sau din gestionarea afacerilor. Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, a obținut venituri în valoare de peste 2 milioane de lei din închirierea automobilelor. ZdG a realizat un top al președinților de raioane cu cele mai mari venituri obținute în anul 2017, conform declarațiilor de avere și interese personale pe anul 2017 publicate pe site-ul Autorității Naționale de Integritate.
Nicolae Gorban, președintele consiliului raional Căușeni, a avut anul trecut un venit de 183 mii de lei pe lună, bani câștigați din salariul de bază de la Consiliul Raional Căușeni, SRL „Testareprim AUTO” și din indemnizațiile de consilier raional. Din bani publici, Nicolae Gorban a primit un salariu de 75,946 mii de lei și 4,5 mii de lei sub formă de indemnizații, pe parcursul anului 2017. Pe lângă funcția publică, Gorban administrează compania „Testareprim AUTO” SRL, care i-a adus un salariu de 9,118 mii lei și un venit de 2,106 milioane de lei. Tot în anul 2017, funcționarul a vândut un autoturism de model Hyundai Getz cu 20 mii de lei. Gorban deține o casă de locuit, un garaj, câteva terenuri și mai multe mijloace de transport, atât autoturisme, cât și camioane.
Profit bănesc din dividende, acțiuni și terenuri agricole
Ștefan Paniș, președintele consiliului raional Florești, a înregistrat un venit anual de 599,6 mii de lei, echivalentul a 49,9 mii de lei pe lună, bani veniți din salariu, pensie și dividende. Paniș, care activează la Consiliul Raional Florești din anul 2012, a avut un salariu de 88 162 lei și o pensie de 15 242 lei în anul 2017. Funcționarul a primit și dividende în valoare de aproape 500 mii de lei de la SRL „PanClip” și peste o mie de lei dividente de la BC „Moldova-Agroindbank” SA. Ștefan Paniș deține două case de locuit, sute de terenuri agricole și două autoturisme.
Nicolae Molozea, președintele consiliului raional Ștefan Vodă, a primit un salariu de 147,3 mii de lei din bani publici, achivalentul a peste 12 mii de lei pe lună. La fel ca și colegul său Ștefan Paniș, conducătorul de raion Nicolae Molozea a avut un profit bănesc din dividende în valoare de 244,2 mii de lei, primite de la firma „Flex” SRL. Tot anul trecut Molozea a obținut indemnizații în sumă de 6,4 mii de lei de la AiBi Moldova și puțin peste 4 mii de lei din acțiunile pe care le deține la SRL „Golnic”. Per total, Molozea a avut un venit de 402,4 mii de lei, echivalentul a 33,5 mii de lei pe lună. Acesta deține două apartamente, o casă, trei terenuri agricole și un garaj.
Ghenadie Muntean, președintele consiliului raional Soroca, a avut un salariu anual de peste 97 mii de lei, echivalentul a puțin peste 8 mii de lei pe lună. Muntean a mai beneficiat de 149,2 mii de lei din darea în arendă a terenurilor agricole în anul 2017. Funcționarul public deține o casă de locuit, un autotractor DAF și un Kamaz.
Vasile Grădinaru, președintele consiliului raional Drochia, care activează din anul 2015, a avut un salariu de 122,3 mii de lei, echivalentul a peste 10 mii de lei lunar. Tot în anul 2017, Grădinaru a dobândit un onorariu de 74,3 mii de lei de la compania „Sudzucker Moldova”, iar din prestarea unor servicii a obținut 32,5 mii de lei de la BC „Moldova-Agroindbak” SA. Vasile Grădinaru deține câteva terenuri agricole, un apartament și o mașină.
Funcționarii care primesc de două ori bani publici
Iovu Bivol, președintele consiliului raional Cimișlia, activează din anul 2018. Noul funcționar a primit o indemnizație de consilier în valoare de 4,4 mii de lei în anul 2017, o pensie de 101 mii de lei și un salariu de 70,375 mii de lei de la cooperativa agricolă de producție „Veatag”. Tot anul trecut, Iovu Bivol a dobândit 98,5 mii de lei din acțiunile avute la BC „Moldova Agroindbank” SA. Bivol mai declară că anul trecut a vândut un autoturism BMW cu doar 29 mii de lei. Iovu Bivol deține o casă de locuit, un garaj și nouă terenuri agricole.
Iraida Bînzari, președinta consiliului raional Fălești, a primit un salariu de 195,513 mii de lei, echivalentul a peste 16 mii de lei pe lună. Pe lângă salariul de funcție, Bînzari a avut și o pensie de 80,5 mii de lei, echivalentul 6,7 mii de lei. Iraida Bînzari are o casă, două terenuri și o mașină Volkswagen Bora. Venituri similare a obținut și Mihail Gnatiuc, președintele consiliului raional Briceni, care a avut un salariu de bază în valoare de 120,224 mii de lei, o pensie de vârstă în sumă de 47,609 mii de lei și o pensie de disabilitate în valoare de 6 mii de lei. Anul trecut, Mihail Gnatiuc a obținut în total 173,895 mii de lei, echivalentul a peste 14 mii de lei pe lună.
Vasile Marandiuc, președintele consiliului raional Sîngerei, a avut un salariu de 118,4 mii de lei sau aproape 10 mii de lei în fiecare lună din anul 2017. Marandiuc a avut în anul 2017 și o pensie de 47,2 mii de lei – aproape 4 mii de lei. Tot în anul 2017, funcționarul public raional a obținut 27 mii de lei din darea în arendă a automobilului și 21 mii de lei din darea în arendă a terenurilor agricole. Alt funcționar care primește bani publici din două „coșuri” este Iurii Garas, președintele consiliului raional Edineț, care, pe lângă salariul de funcție în sumă de 126,8 mii de lei, a mai primit și o pensie în valoare de 18,2 mii de lei pe anul 2017. Garas a luat și o indemnizație de aproape 3 mii de lei și 8 mii de lei din prestarea unor servicii pentru firma „Rural Plus”. Tot pensionar „activ” este și Ion Gudumac, președintele consiliului raional Leova, care a obținut un salariu de 132,365 mii de lei și o pensie de 23,636 mii de lei. Gudumac deține un depozit la BC „Moldinconbank” SA, de unde a obținut o dobândă în sumă de aproximativ 4 mii de lei.
Bani din vânzarea valorilor imobiliare
Andrei Ciobanu, președintele consiliului raional Cantemir, a primit un salariu de 166,524 mii de lei anual și o pensie de peste 13 mii de lei. Ciobanu are o casă de locuit și o mașină de model RAV-4. Și Ghenadie Buza, președintele consiliul raional Hâncești, a primit un salariu de 136 mii de lei, echivalentul de aproximativ 11 mii de lei. Buza a obținut 50 mii de lei din vânzarea automobilului de marcă Mercedes. Tot din vânzarea unor terenuri agricole și mașini a obținut bani și Vasile Romanciuc, președintele consiliului raional Ocnița. Romanciuc s-a ales cu 6 mii de lei după ce a vândut un teren, iar de la locul de muncă a primit un salariu de 94,624 mii de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 7,8 mii de lei pe lună. Vasile Romanciuc deține o casă, două mașini de marcă Mercedes și Volkswagen Golf.
Vadim Lesnic, președintele consiliului raional Dondușeni, a avut un salariu de funcție în valoare de 13,2 mii de lei, o indemnizație de consilier de 3,6 mii de lei și un salariu de 118,157 mii de lei primit de la „Moldtelecom”. Funcționarul Lesnic a obținut 100 mii de lei din vânzarea unei mașini de marcă Land Rover Discovery, iar în schimb și-a cumpărat o mașină Skoda care valorează 700 mii de lei. Alexandru Barbăroșie, președintele consiliului raional Anenii Noi. Barbăroșie a obținut un salariu de 29,6 mii de lei de la Parlamentul Republicii Moldova, fiind o scurtă perioadă deputat, și 90,5 mii de lei din salariul de președinte al raionului. Funcționarul declară că deține două apartamente, un automobil în proprietate și altul în posesie. Barbăroșie deține cote părți la 4 întreprinderi, care i-au adus, în 2017, dividende de 800 de mii de lei.
Tudor Golub, președintele consiliului raional Orhei, a primit 115,676 mii de lei în anul 2017. La fel ca și colegii săi din raioanele Florești și Ștefan Vodă, Tudor Golub a primit 3,68 mii de lei din acțiunile deținute la compania „Floare Carpet” și „Orhei-Vit”. Golub declară că are 28 mii de lei pe un cont curent de la BC „Moldinkonbank” SA și a mai primit peste 6 mii de lei, sub formă de salariu, de la Asociația Amici Dei Bambin. În anul 2017, Golub a contractat un credit în valoare de 100 mii de lei.
Iurie Urzică, președintele consiliului raional Râșcani, a avut un salariu de 86,538 mii de lei și o indemnizație pentru concediu medical în sumă de 8,5 mii de lei. Ion Leucă de la Glodeni a primit 102,180 mii de lei, echivalentul a 8,5 mii de lei pe lună în anul 2017. Funcționarii publici din Râșcani și Glodeni au câte o casă, un garaj și un autoturism.
Peste 10 mii de lei lunar a primit Svetlana Rotundu, președința consiliului raional Șoldănești. O casă, o mașină și un apartament are și Eleonora Graur, președinta consiliului raional Rezina, care a avut un salariu lunar de 9 mii de lei în anul 2017. Diana Manoli, președinta consiliului raional Telenești a primit 12 mii de lei pe lună, cu două mii de lei mai mult față de președinta Rotundu de la Șoldănești. Tot un salariu de 12 mii de lei au avut Mihail Popa, președintele consiliului raional Strășeni, și Ghenadie Verdeș, președintele consiliului raional Nisporeni. Peste 10 mii de lei a avut Ion Groza, președintele raionului Cahul.
Grigore Policinschi, președintele consiliului raional Dubăsari, care activează din anul 2003, a primit un salariu de 113,271 mii de lei, echivalentul a 9,4 mii de lei pe lună. Policinschi a obținut puțin peste 4 mii de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, plată pentru deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Funcționarul din stânga Nistrului deține o casă, un garaj și o mașină.
Salarii mai mici de 10 mii de lei au primit mai mulți președinți de raioane. Ludmila Guzun, președinta consiliului raional Ungheni, a obținut 8 mii de lei, iar Sergiu Artene, președintele consiliului raional Călărași, a avut puțin peste 9 mii de lei pe lună. Piotr Pușcari, președintele consiliului raional Basarabeasca, a avut un salariu de 108,969 mii de lei – puțin peste 9 mii de lei pe lună. Tot un salariu de 9 mii de lei pe lună a ridicat și Chiril Tatarli, președintele consiliului raional Taraclia.
Veaceslav Burlac, președinte al consiliului raional Criuleni din mai 2017, a primit pentru cele 8 luni în fruntea Consiliului 56,760 mii de lei, adică peste 7 mii de lei pe lună. Totodată, Burlac declară că a primit un transfer internațional din Italia în valoare de 120 mii de lei. Președintele raionului Criuleni deține un apartament cu o valoare declarată de 700 de mii de lei.
Declarațiile președinților consiliilor raionale Ceadîr-Lunga și Vulcănești nu apar pe portalul declarațiile de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate.