Reacția UE după ce Guvernul Sandu a fost demis
Votul de neîncredere acordat Guvernului Sandu transmite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformare al țării. Afirmația îi aparține purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic.
„Coaliția a demarat o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și a investigării fraudelor bancare. Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului. Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni. În acest spirit, UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului. Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și al respectării statului de drept și al standardelor democratice”, este menționat în poziția oficială a Uniunii Europene.
- Lista celor 63 de deputați care au votat pentru demiterea Guvernului Sandu
- Guvernul Sandu a fost demis. Moțiunea PSRM a fost susținută de PD. Ce urmează
Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați. Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM.
Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.