Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția UE după ce Guvernul…

Reacția UE după ce Guvernul Sandu a fost demis

Votul de neîncredere acordat Guvernului Sandu transmite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformare al țării. Afirmația îi aparține purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic.

„Coaliția a demarat o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și a investigării fraudelor bancare. Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului. Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni. În acest spirit, UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului. Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și al respectării statului de drept și al standardelor democratice”, este menționat în poziția oficială a Uniunii Europene.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați. Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. 

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Îți mulțumim pentru că citești ZdG!

Echipa noastră muncește zilnic ca să publice cele mai relevante informații despre corupție, justiție, democrație, dezvoltare și despre oamenii care schimbă Moldova în bine. 

În luna noiembrie, ZdG a elaborat și a publicat 1254 texte pe site (inclusiv 357 în limba rusă), majoritatea știri, dar și reportaje, investigații, editoriale, texte explicative, videouri, quiz-uri etc. 

Conform Google Analytics, site-ul www.zdg.md a fost accesat în luna noiembrie de 529,858 utilizatori, care au citit orice material au dorit absolut gratuit.

Dacă cei 529,858 de vizitatori ne-ar oferi măcar un leu lunar, redacția ar avea o susținere durabilă, dar știm că nu toți au posibilitatea să plătească pentru informații.

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar apelăm la echitate. Instituim un abonament deschis lunar de 50 de lei. Transferă doar cei care cred că jurnalismul nu se face pe degeaba, astfel comunitatea ZdG va avea ce să citească luna viitoare. Puteți plăti aici.

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG

Publicitate1