Reacția CEC la acuzațiile lui Codreanu, după hotărârea CSJ de a rămâne în afara cursei. Cum au fost numărate semnăturile
Acuzațiile aduse de Ruslan Codreanu, prin care susține că membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și instituția (CEC) ar fi politizată și imparțială față de pretendenții la calitatea de candidat sau candidații în alegeri, „sunt nefondate, nu sunt probate și conțin subtext politic”. Asta transmite Comisia Electorală Centrală printr-un comunicat de presă în care explică și cum au fost numărate și depistate semnăturile nevalidate de către CEC.
„Constatăm cu regret că difuzarea unor astfel de informații denigratoare au drept scop subminarea autorității și credibilității Comisiei Electorale Centrale.
Subliniem faptul că instanța de judecată este unica instituție abilitată să stabilească, dacă au fost sau nu depistate careva încălcări în activitatea organelor electorale privind înregistrarea sau neînregistrarea unei persoane în calitate de candidat la alegeri. În acest context, ținem să menționăm că la moment nu există nicio hotărîre definitivă a instanței de judecată, care să constate careva abateri în acest sens.
Totodată, pentru a aduce o claritate privind neînregistrarea domnului Ruslan Codreanu în calitate de candidat independent la funcția de primar general al mun. Chișinău, venim cu următoarele precizări. Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău (CECEM Chișinău), după verificarea, în baza aplicației SIAS Alegeri, a 3011 semnături din totalul de 10454 prezentate, a declarat nevalabile 1099. Așa cum nu a fost atins plafonul de 10000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrare, grupul de lucru, din cadrul organului electoral, a încetat verificarea celorlate liste de subscripție rămase. Conform prevederilor art. 47 alin. (3) din Codul electoral, lista de subscripție urmează să conțină doar semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate, astfel 797 de semnături au fost invalidate în baza criteriului „Regiunea de domiciliu incorectă”. Eroarea constă în faptul că susținătorul, având înregistrare la domiciliu într-o localitate, a semnat în lista de subscripție pentru altă localitate. Deși ambele localități sunt parte componentă a municipiului Chișinău, totuși membrii grupului de inițiativă urmau să completeze listele de subscripție separat, pentru fiecare localitate.
CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv alegătorii, concurenții electorali, instituțiile media, organizațiile de monitorizare a alegerilor, funcționarii electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019”, transmite CEC.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins vineri, 11 octombrie, recursul depus de către Ruslan Codreanu, a casat decizia Curții de Apel (CA) Chișinău și a menținut-o pe cea a Judecătoriei Chișinău. În același timp, instanța supremă a admis recursul depus de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Consiliul electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău.
Astfel, acesta nu va fi înregistrat în calitate de candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău și nu va candida la alegerile locale din 20 octombrie.
După decizia CSJ, Ruslan Codreanu, a susținut o conferință de presă unde a adus mai multe acuzații către CEC.
„CEC a luat o decizie politică, eliminând candidații electorali incomozi. Solicit demisia CEC. Ați dat dovadă că ați fost învinși de propriul sistem”, a declarat Codreanu.
La 4 octombrie, Judecătoria Chișinău a respins ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de Ruslan Codreanu, care a atacat decizia CECE Chișinău de a nu-l înregistra în calitate de candidat independent la funcția de primar al capitalei.
La 8 octombrie, judecătorii de la CA Chișinău au anulat decizia CECE Chișinău, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală.
Codreanu a prezentat 10 454 de semnături. CECE Chișinău a precizat în hotărârea din 26 septembrie că au fost procesate 118 liste de subscripție din cele 386 prezentate prin intermediul SIAS Alegeri. Astfel, din cele 3158 de semnături verificate, 1959 au fost declarate valabile, iar 1199 – nule. Având în vedere că au rămas valabile mai puțin decât 10 000 de semnături, care este numărul necesar pentru a fi înregistrat, CECE Chișinău a stabilit ca „inoportun” procesarea și verificarea diferenței de 268 de liste de subscripție. Referitor la constatarea a 797 de semnături nule pe motiv de includere a unei regiuni de domiciliu incorecte, Codreanu menționa că „de fapt, presupune neincluderea pe fața listei de subscripție a localităților din mun. Chișinău unde domiciliază susținătorii candidatului”, lucru demonstrat judecătorilor de la CA Chișinău.
Fostul edil interimar a fost singurul pretendent care a depus dosarul pentru a fi înregistrat drept candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău.
Dintre cei 21 de pretendenți, în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei au fost înregistrați 19 candidați, fiind excluși Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic. Totodată, Andrei Donică și Boris Volosatîi au anunțat că se retrag din cursa electorală. Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.