Radiografie electorală: Cine sunt candidații din circumscripția nr. 50, la vest de R. Moldova
Alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 50 sunt organizate după ce Maia Sandu și-a depus mandatul de deputat în favoarea funcției de prim-ministră. În această circumscripție au fost înregistrați cei mai mulți candidați, 11 la număr, dintre care cinci sunt independenți.
Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal
Vitalia Pavlicenco este președinta Partidului Național Liberal (PNL). După proclamarea Independenței, a devenit prim-adjunct al directorului general al Agenției Naționale de Presă „Moldova-pres” (1990–1994), iar apoi – redactor-șef al publicației „Mesagerul” (1994–1998).
De două ori a candidat din partea PNL la alegerile locale pentru Primăria Municipiului Chișinău, obținând în 2007 – 2,19% (4696 de voturi), iar în 2011 doar 0,2 % (706 voturi). În septembrie 2016 a fost înaintată de către patru partide în calitate de candidat „independent proeuropean, unionist” la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Pavlicenco a ocupat și fotoliul de deputat în legislaturile 1998-2001 (din partea Partidului Forţelor Democratice) şi 2005-2009 (din partea Alianţei „Moldova Noastră”).
În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Vitalia Pavlicenco nu indică niciun venit obținut de la locul de muncă, ci doar o pensie de aproape 128 de mii de lei. Candidata PNL nu deține nici bunuri mobile sau imobile, acestea aparținând însă soțului său, care mai deține și cote de participare în mai multe societăți pe acțiuni.
Galina Sajin, Blocul ACUM
Originară din Șerpeni, Anenii Noi, Galia Sajin face parte de 13 ani din diasporă, fiind stabilită în Italia. Candidata ACUM este liberă profesionistă, având studii în jurnalism.
În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Sajin menționează că a lucrat în calitate de asistent familiar și a obținut pentru munca prestată 28 655 euro. Candidata a mai trecut în declarația sa de avere două terenuri intravilane, dar și o casă de locuit de 72,6 m2, obținută în urma unui contract de donație. Alte bunuri imobile sau mobile nu au fost declarate. Totodată, candidata nu deține active financiare în țară sau peste hotare sau acțiuni în capitalul social al unui agent economic.
Ion Dron, candidat independent
Ion Dron, avocat de meserie, nu este la prima încercare de a obține o funcție înaltă. În 2016 a candidat independent la alegerile prezidențiale, iar în 2015 și-a anunțat intenţia de a candida pentru funcţia de primar general al capitalei, însă nu a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat în cursa electorală. A candidat, în schimb, la funcţia de consilier municipal, acumulând 0.84% din sufragii, de asemenea, insuficient pentru a trece pragul electoral. Ion Dron este şi preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”.
Conform declarației de avere și interese personale, Dron a obținut în ultimii doi ani un salariu de 393 mii lei, la care se mai adaugă și o pensie de 256 de mii de lei. Candidatul mai declară cota parte dintr-un apartament de 71 m2, dar și două automobile: Hyundai Tucson și VW-Pasat.
Carolina Panico, candidată independentă
Carolina Panico este jurist de profesie și activează în cadrul Preturii sectorului Botanica.
Funcționara publică declară pentru ultimii doi ani un salariu cumulativ de aproape 162 de mii de lei de la Biroul Național de Statistică, Consiliul Electoral mun. Chișinău, Pretura sectorului Botanica și CICDE. Carolina Panico nu deține terenuri sau apartamente și indică doar un autoturism de model Honda civic, evaluat la 6 mii de euro.
Dorin Dușciac, Partidul Unității Naționale
Dorin Dușciac este doctor în fizică, cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică și Energiile Alternative (CEA) din Paris, Franța. În perioada 2014-2015 a exercitat funcția de Viceministru al Mediului, iar din 2015 este fondator și Președinte al Asociației pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris (Franța). În CV-ul său, Dușciac mai indică că a fost lector universitar, profesor de optică, dar și profesor de fizică și matematică.
Din funcția de inginer-cercetător, în ultimii doi ani, Dorin Dușciac a câștigat un venit de 67 mii euro, la care se mai adaugă încă 6 mii de dolari, obținuți din prestarea serviciilor de consultanță pentru PNUD Moldova. În declarația sa de avere și interese personale Dușciac indică un automobil de model Nissan Micra, dar și două împrumuturi în mărime totală de 268 de mii de euro, contractate în 2012 și 2016.
Vasile Calmațui, candidat independent
Vasile Calmațui candidează pentru a doua oară în această circumscripție, după ce la alegerile din 24 februarie a pierdut în fața Maiei Sandu.
Calmațui este originar din Ungheni, iar din 1993 locuiește în Franța. A lucrat după studii ca inginer programator, iar din anul 2000 a creat și conduce o întreprinderea de vânzări online „WEXIM”. A obținut Licența în Științe Economice la Universitatea Paris XI, și un Master în Informatică (nivel inginer) la Universitatea Paris VII.
Pentru ultimii doi ani Vasile Calmațui declară un venit de 3 000 de euro din salariu, 20 de mii de lei și circa 7 500 de euro din depuneri la instituțiile financiare. Deține șase terenuri dobândite prin moștenire, două apartamente, dintre care unul a fost dobândit prin donație, iar cel de-al doilea − prin moștenire, o casă de locuit dobândită la fel, prin moștenire și trei localuri, dintre care două sunt comerciale, în Franța.
Vasile Calmațui este președintele Asociației „LaParis”, membru al consiliului la asociațiile „Unirea Face Puterea” și „Sfântul Ștefan ce Mare” din Franța și membru al consiliului republican al Partidului Liberal.
Valentin Haraz, candidat independent
Valentin Haraz este de profesie inginer-mecanic și activează în calitate de specialist principal în achiziții la „Poșta Moldovei”.
Conform declarației de avere și interese personale, în ultimii doi ani, candidatul a ridicat un salariu de circa 160 de mii de lei de la „Poșta Moldovei”. Haraz declară două terenuri intravilane, o casă de locuit de 113 m2 și un automobil de model Fiat, procurat în 2017. Candidatul figurează și în calitate de fondator al SRL „Europit”.
Anatolie Ursu, Partidul Popular Românesc
Anatolie Ursu este un promotor al dezideratului Unirii. A absolvit Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, iar în prezent este liber profesionist. Unionistul și-a declarat intenția de a participa și la alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția 22, însă Comisia Electorală Centrală i-a refuzat înregistrarea pe motiv că mai multe semnături au fost declarate nule.
Din declarația de avere și interese personale depusă pentru ultimii doi ani, aflăm că Anatolie Ursu nu a obținut niciun venit de la locul de muncă. Acesta nu are în proprietate bunuri imobile sau mobile și nici nu deține active financiare.
Ilie Rotaru, candidat independent
Ilie Rotaru este avocat, magistru în drept european. A activat în calitate de procuror și judecător. Anterior, s-a înscris în cursa pentru șefia Centrului Național Anticorupție, dar și funcția de procuror general.
Rotaru este fost preşedinte al filialei Buiucani a PD. Ulterior, a aderat la Mişcarea Antimafie, făcându-se remarcat prin discursuri stradale sau acţiuni de protest. Anterior, acesta a fost şi administrator la Casa de Comerţ „Gemeni” din centrul Chişinăului, la care este acționar.
Conform declarației de avere și interese personale, în ultimii doi ani, Ilie Rotaru nu a avut niciun venit de la locul de muncă. Totodată, aceste nu deține bunuri imobile sau mobile.
Iurie Bojoncă, Partidul Liberal Democrat
Iurie Bojoncă este profesor de limba și literatura română și activează în calitate de redactor asociat al revistei LOUCO „COMUNE” din Italia, unde este stabilit cu familia încă din 2003. Candidatul PLDM este membru al Uniunii Scriitorilor, fiind autor al mai multor cărți de poezie.
În ultimii doi ani, Bojoncă a avut un salariu de 20 de mii de euro. În declarația de avere și interese personale acesta a indicat două terenuri intravilane, un apartament, și două automobile: un BMW X3 și un Nissan.
Alexandr Roșco, Partidul „Stânga Europeană”
Alexandr Roşco a candidat la alegerile locale din 20 mai 2018 din partea Partidului „Casa Noastră Moldova”. Acesta a acumulat însă doar 0,20% din voturile chișinăuienilor. Anterior, Roșco și-a încercat norocul și la funcția de primar în satul Ochiul Roș din Anenii Noi, însă, în rezultat, s-a ales cu zero voturi. Alexandr Roşco a făcut parte și din Partidul Comuniştilor. La mişcarea comsomolistă a aderat în 2006, iar în 2010 a figurat ultimul pe lista de candidați a PCRM la parlamentare.
Roșco a ajuns în atenția presei datorită apartenenței la grupul „Antifa” condus de ex-deputatul comunist Grigore Petrenco. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, alături de alţi şapte colegi, fiind găsiţi vinovaţi de prima instanţă pentru protestul din faţa Procuraturii Generale, din data de 6 septembrie 2015, când au forţat intrarea în sediul instituţiei. Roșco consideră, însă, că a fost un protest pașnic, iar dosarul ar fi unul politic.
În declarația de avere și interese personale Roșco nu indică niciun venit sau vreo avere imobilă sau mobilă.