R. Moldova a pierdut în 2017 patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei
R. Moldova a pierdut în 2017 patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei, față de rezultatul înregistrat în 2016, și s-a situat pe locul 80 din 180 de țări. Statul vecin, România, marchează o îmbunătățire a situației la acest capitol și se plasează pe poziția 46. Creștere în clasament înregistrează și cealaltă țară vecină, Ucraina, doar că aceasta se află pe o poziție mult inferioară, locul 102. Cea mai multă libertate a presei există în Norvegia, Suedia și Finlanda, iar cea mai puțină – în Coreea de Nord, Turkmenistan și Eritrea, potrivit Indexului Mondial al Libertății Presei din 2017, realizat de organizația internațională Reporteri fără Frontiere.
Autorii clasamentului scriu că mass-media din R. Moldova este diversificată, dar extrem de polarizată, asemeni situație din țară, care se caracterizează prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor. „Linia editorială a principalelor instituții media se corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor. Independența jurnalistică și transparența proprietății mass-media sunt provocări majore. Mass-media se luptă între ele într-un climat exacerbat de criza ucraineană, iar lipsa independenței autorității de reglementare în radiodifuziune continuă să fie o sursă de îngrijorare”, scrie organizația Reporteri fără Frontiere.
Federația Rusă, cea care are o influență importantă asupra publicului din R. Moldova prin intermediul canalelor tv care sunt retransmise pe întreg teritoriul țării, ocupă poziția 148 în clasament. Influența presei ruse ar putea fi redusă după ce Parlamentul R. Moldova adoptat modificări la Codul Audiovizualului care au scopul de a combate propaganda care vine din F. Rusă. Igor Dodon a refuzat în mod repetat să promulge amendamentele la Codul Audiovizualului, numite„legea anti-propagandă”, respectiv, a fost suspendat temporar din funcție în vederea exercității atribuțiilor sale, iar documentul urmează a fi promulgat de președintele Parlamentului sau șeful Executivului.