Prima declarație a lui Corneliu Gurin după ce a fost desemnat la Curtea Constituțională
Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător al Curții Constituțională (CC). Numirea acestuia a fost făcută publică la doar o zi după ce Curtea Constituțională a solicitat membrilor CSM să desemneze un nou judecător în loc lui Ion Dolea, care și-a dat demisia de la Curtea Constituțională.
Contactat de Ziarul de Gardă, Corneliu Gurin a declarat că pe 10 decembrie, președintele CSM, dar și alți membri ai Consiliului, i-au înaintat propunerea de a accede în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
„A fost o surpriză pe neașteptate. Nu eram pregătit pentru o asemena schimbare dar, în același timp, este o onoare pentru mine și cred că este o apreciere a activității mele anterioare în domeniul jurisprudenței. Sper că voi face față”, a declarat fostul procuror general.
Întrebat dacă a fost unicul candidat pe care l-a avut în vizor CSM, Gurin a menționat că nu știe și nici nu s-a interesat dacă această propunere a fost înainată și altor candidați.
Deoarece a fost desemnat doar la o zi de la solicitarea CC, asta deși CSM avea la dispoziție 15 zile pentru a înainta un candidat, am încercat să luăm legătura cu Victor Micu pentru a afla cum se explică graba desemnării lui Gurin. Președintele CSM ne-a informat însă printr-un SMS că nu poate discuta.
Întrebat la rândul său de ce a fost desemnat în grabă, Corneliu Gurin a menționat că nu poate comenta acest aspect: „Nu este de competența mea să fac comentarii. La ședința CSM s-a discutat însă despre faptul că Parlamentul e la finalul sesiunii de toamnă și urmează vacanța parlamentară, iar funcțiile trebuie ocupate pentru ca instituțiile să funcționeze în regim normal”.
Solicitat să comenteze decizia CSM de a-l numi în funcția de judecător al CC, Corneliu Gurin a declarat că nu îi stă bine să se caracterizeze, iar ulterior a adăugat că unul dintre factorii desemnării lui este experiența de 23 de ani pe care o are în domeniul jurisprudenței, dar și „posedarea titlurilor supreme de calificare în serviciul public”, precum și faptul că este „autorul comentariului Constituției”, dar și a mai mult publicații, cărți și legi.
La 18 aprilie 2013, Corneliu Gurin a fost numit prin hotărâre de Parlament în funcția de Procuror General al R. Moldova, pentru un mandat constituțional de 5 ani. Pentru candidatura acestuia şi-au dat votul de încredere a 51 de deputaţi. Însă, la 3 mai 2013 acesta este demis. Curtea Constituțională a decis că demisia lui Gurin nu este una constituțională și el a fost restabilit în funcție pe data de 20 mai 2013. Ulterior, în februarie 2016, Gurin și-a dat demisia din funcția de procuror general.
Corneliu Gurin a activat în calitate de jurist și a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului, în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, Corneliu Gurin a fost director general al Aparatului Parlamentului R. Moldova, consilier al preşedintelui Parlamentului în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept.
În perioada 2005-2012, a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi în alte proiecte internaţionale. În noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit formaţiunea, înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.
Foto: adevarul.ro