Oamenii președintelui: CV-urile consilierilor lui Igor Dodon
Noua structură a aparatului președintelui Igor Dodon:
În funcția de secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova a fost numit Ruslan Flocea.
Deși într-un anunț pentru presă de vineri, Igor Dodon anunța că luni vor fi prezentanți 10 consilieri, la eveniment, dar și în discursul președintelui s-au regăsit doar 7. Au rămas neacoperite încă 3 funcții: Consilier în domeniul dezvoltării sociale, Consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilier in domeniul relațiilor cu diaspora. Pentru rolul de consilier în relațiile cu diaspora, Dodon a cerut ca doritorii pentru a ocupa acest post să trimită CV-urile către președinție, pentru a fi selectată persoana care să corespundă pentru această funcție.
ZdG vă propune să vedeți cine sunt cei 7 consilieri aleși de Igor Dodon, dar și cine este noul secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova.
Ion Ceban va fi purtător de cuvânt și consilier în domeniul politic, el urmând să renunțe la mandatul de consilier municipal din partea PSRM. Ceban îl urmează pe Dodon la președinție după ce, în septembrie 2012, a plecat alături de acesta din Partidul Comuniștilor pentru a prelua conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, familia Ceban a fost al doilea cel mai prolific donator pentru Igor Dodon. Ion Ceban a contribuit cu 50 mii de lei la campania electorală a şefului său de partid. Mama lui Ion Ceban, Eugenia Ceban, care este şi ea consilier municipal în capitală, a contribuit cu 58 de mii de lei la campania lui Igor Dodon. În aceste condiţii, cu 108 mii de lei donaţi, familia Ceban a fost al doilea cel mai important sponsor al candidatului Dodon, după familia Dolință.
Vasilii Șova va fi consilier în domeniul reintegrării. El este fost ministru al Reintegrării al R. Moldova în perioada 12 decembrie 2002 – 25 septembrie 2009 și fost deputat în Parlamentul R. Moldova în trei legislaturi (1990-1994, 2009-2010, 2010-2014). La data de 12 decembrie 2002, prin Decretul Președintelui R. Moldova, Vladimir Voron, Vasilii Șova este numit în funcția de ministru al reintegrării al R. Moldova. La 19 aprilie 2005 este confirmat în funcția de ministru al reintegrării în al doilea guvern format de către Vasile Tarlev. Și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. La alegerile din 29 iulie 2009 a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind apoi reales la alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010. Pe 12 aprilie 2013 a fost ales în funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, în locul lui Vadim Mișin. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din R. Moldova a candidat din nou la funcția de deputat, de pe locul 39 în lista PCRM, dar nu a reușit să acceadă în parlament.
Andrei Neguţă este consilier în domeniul politicii externe. Fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă. La sfârşit de aprilie 2012, acesta a fost rechemat, după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Transnistria reprezintă un pericol pentru R. Moldova, cât şi pentru întreaga regiune”. În 2002 — 2006, Neguţă a fost Ambasador în Franţa, iar Curtea de Conturi (CC) a stabilit că, doar într-un singur an, 2006, această ambasadă a admis o depăşire de cheltuieli în sumă de 375.000 de lei, în timp ce alte cheltuieli fuseseră efectuate contrar prevederilor legale. În ianuarie 2006, un membru „al familiei ex-ambasadorului” a primit circa 8 mii de lei din contul ambasadei pentru o călătorie la Madrid şi Barcelona. Neguță a fost deputat pe listele PCRM între 2001-2002. A părăsit PCRM în septembrie 2014, după ce a depus cerere de ieşire din PCRM, fără a explica motivul. Cererea a fost depusă la organizaţia primară a PCRM din care el făcea parte, preciza atuci Vladimir Voronin la o conferinţă de presă. Atunci, Voronin a precizat că plecarea lui Neguţa nu va afecta imaginea sau activitatea formaţiunii, întrucât acesta nu ar fi activat în cadrul formaţiunii pe parcursul ultimilor 10 ani.
Corneliu Popovici a fost numit consilier în domeniul educației, culturii și cercetării. Popovici este doctor în filozofie, a fost conferenţiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Între septembrie 2006, Popovici a fost numit, printr-un decret semnat de președintele de atunci, Vladimir Voronin, în funcția de vicedirector al Academiei de Administrare Publică. În marie 2008, tot prin semnătura lui Voronin, Popovici era demis, deja din funcția de vicerector al instituției.
Maxim Lebedinschi este Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui R. Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. El este consilier municipal din partea PSRM și membru al Comisiei Electorale Centrale, funcție la care a fost propus de către PSRM. Anterior, Lebedinschi a fost unul din avocații preferați de Igor Dodon. Lebedinschi a reprezentat într-un proces firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon și Fabrica de Conserve din Călăraşi, care, în ultimii ani a fost ţinta mai multor procese de judecată. Despre ambele entități, ZdG a scrisa anterior că ar avea legături cu noul președinte. Maxim Lebedinschi este fratele lui Adrian Lebedinschi, deputat socialist şi unul din donatorii formaţiunii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Maxim Lebedinschi a fost şi avocatul lui Igor Dodon, tot în 2013, în procesul pe care liderul socialiştilor l-a avut cu Valentin Krîlov, fostul şef al PSRM, dar şi juristul partidului în mai multe procese.
Elena Gorelova, numită consilier în domeniul economic este doctor în economie și vicedirector al Centrului de Investigații Strategice și Reforme. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Gorelova a făcut parte din echipa lui Dodon și i-a elaborat programul economic de dezvoltare a țării. De asemenea, la 25 octombrie curent, aceasta l-a reprezentat pe Dodon în dezbaterile electorale organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul”, în comun cu Agenda Națională de Business (ANB), pe teme economice.
Ion Perju este consilier în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice. Și el a activat în guvernul comunist, condus de Zinaida Greceanîi și Igor Dodon. Perju a fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, numit în 2008 printr-un decret semnat de prim-ministrul Zinaida Greceanîi. Astfel, din februarie 2008 până în noiembrie 2009 este viceministru al agriculturii şi industriei alimentare. Din februarie 2010 și până în aprilie 2011 este consultant internațional privind politica agricolă și siguranța alimentară la Banca Mondială în cadrul Proiectului de ameliorare a competitivității (ECP). Din aprilie 2011 până în februarie 2016 este șef adjunct la DAI, proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor. Din februarie 2016 este expert agro-alimentar la Banca Mondială, Proiectul de ameliorare a competitivității.
Ruslan Flocea este noul secretar al Aparatului Președintelui R. Moldova, fiind numit în locul lui Ion Păduraru, care și-a dat demisia. Flocea este fost consilier al premierului Zinaida Greceanîi în perioada 2008-2009. A plecat din Guvern odată cu plecarea comuniștilor, iar ulterior a a lucrat la Centrul Naţional Anticorupţie. În ultimii ani, după reformarea instituției, a condus Direcţia teritorială „Centru” a CNA. Ruslan Flocea declară în 2015 un salariu la CNA de peste 220.000 lei, iar soția acestuia, angajată la Compania Națională de Asigurări în Medicină dispune de un salariu de peste 175.000 lei. Flocea declară un autoturism de Opel Zafira KAO în valoare de 80.000 lei. Acesta dispune de un automobil marca Volkswagen Touran din 2011 în valoare de 255.000 lei. Totodată, Flocea dispune și de 5 terenuri, dintre care unul este teren agricol de peste 1,6 ha dobândit prin moștenire, ale trei terenuri pentru construcții și o grădină. Ruslan Flocea are în proprietate o casă de locuit cu anexe cu valoare cadastrală de 27.000 lei (+ anexele peste 11.400 lei), precum și o casă de locuit individuală în valoare de aproape 100.000 lei.