Noul ministru al Finanţelor, Serghei Puşcuţa, acuzat de îmbogățire ilicită, scheme de corupție şi evaziune fiscală
Actualul ministru al Finanțelor în Guvernul Chicu, Serghei Pușcuța, este acuzat de îmbogățire ilicită și de faptul că a admis mai multe scheme de corupție, evaziune fiscală, protecționism în calitate de șef al Serviciului Fiscal de Stat dar şi de favorizare a unor acte de corupție. Despre aceasta a anunţat astăzi, 19 noiembrie, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă.
„Deşi se susţine faptul că numirea d-lui Puşcuţa s-a făcut în baza criteriilor de profesionalism şi integritate, în condiţiile reformării serviciului fiscal de stat prezumă primordialiradicarea corupţiei, iar informaţiile privind factorii de corupţie şi protecţionism, fraude şi vulnerabilităţi fiscale de care dispune comisia, indică prezenţa acesteia în speţa relaţiilor frauduloase de protecţie a evaziunii fiscale, a intereselor de fraudă financiară între funcţionarii fiscali şi agenţii economici, a implicării în factori de decizie în activităţi ilegale, abuzuri şi scheme de corupţie în cadrul serviciului fiscal de stat care prejudiciază bugetul ţării” , a declarat Moţpan.
Potrivit lui Moţpan, Serghei Pușcuța, ar reprezinta „un pericol la adresa securității economice a R. Moldova”.
Potrivit informațiilor de care dispune Comisia securitate națională, în calitate de șef al SFS din 22 februarie 2016, Serghei Pușcuța, a promovat în funcții importante mai multe persoane loiale, mai precis doi fini de cununie.
Moţpan mai spune că averea lui Pușcuța se ridică la aproape un milion de euro şi că ar avea în posesia sa aproximativ 500 de hectare de teren.
„Doar între anii 2015 – 2018, Pușcuța a achiziționat 470 de hectare de terenuri agricole în raionul Drochia, între care 189 de hectare au fost vândute către persoane terțe, iar circa 150 de hectare au fost achiziționate de cumnatul său, Eduard Ababii, fost judecător la Curtea de Apel Bălți și actualul membru al Curții Constituționale.
Terenurile din Drochia sunt date în arendă, aducând familiei Puşcuţa un venit anual de toată frumusețea. Ultima achiziție este un teren de 5 hectare în satul Cubolta, r. Sângerei. La salariul de bugetar, i-ar veni foarte greu să justifice proprietățile obținute care se ridică la un milion de euro” , a declarat Moţpan.
Totodată, Moțpan a anunțat că materialele care au intrat în posesia Comisiei parlamentară în privința lui Pușcuța, mai precis un raport de 40 de pagini cu informații în mare parte secretizate, au fost trimise la Procuratura Generală. Potrivit preşedintelui comisiei parlamentare, materialele au fost prezentate şi președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu câteva zile înainte de învestirea Guvernului Chicu.
Serghei Pușcuța nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Chiril Moțpan.
Ziarul de Gardă a contactat serviciul de presă al Ministerului Finanţelor, însă aceştia au spus că vor oferi mai târziu o reacţie în acest sens.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Sergiu Pușcuța a devenit cunoscut în perioada guvernării comuniste când a fost șef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), funcția din care a demisionat după șapte luni de activitate. Pușcuță a fost consilier în probleme financiare al președinților Vladimir Voronin și Petru Lucinschi, iar ulterior a acces în funcția de președinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova, dar și voce-director al producătorului de lactate SA „JLC Group”.
În februarie 2016, Pușcuță a fost instalat în funcţia de şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat printr-un ordin semnat de Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor de pe atunci, exponent al PDM, iar din 2017 ocupă funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat.