Năstase, într-un nou live prin care cheamă oamenii la vot. În 2018, după un mesaj similar, rezultatele alegerilor au fost anulate
Într-o adresare live pe rețelele de socializare, Andrei Năstase, candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, a îndemnat cetățenii R. Moldova să iasă la vot. Îndemnul lui Năstase a fost făcut cu 4 ore înainte de închiderea urnelor de vot. Un mesaj similar, care conținea îndemnuri la vot, publicat de Năstase în iunie 2018, a servit drept temei pentru instanțele de judecată să anuleze rezultatele turului doi al alegerilor locale din Chișinău.
Mesajele transmise de Andrei Năstase în intervenția live de pe facebook:
„Mesajul nostru este foarte simplu: să nu stăm acasă pentru că schimbarea nu se așteaptă acasă. Schimbarea se face prin implicarea fiecăruia dintre noi”.
„Sunați-vă frații, nu stați acasă. Vă rugăm să ne ajutați să ajungem cu mesajul nostru la cât mai multă lume”.
„Îndemnul de a ieși la vot nu este o încălcare nici contravențională, nici penală”.
„De această dată nimeni, dar nimeni nu va mai îndrăzni să anuleze rezultatele alegerilor”.
Ca și-n iunie 2018, alături de Năstase în intervenția live s-a aflat Alexandr Slusari, în prezent deputat, care, de asemenea, a făcut îndemnuri la vot.
Rezultatele alegerilor locale din 2018 din municipiul Chișinău au fost anulate de judecători după ce Andrei Năstase a postat în ziua alegerilor un mesaj video similar celui de azi prin care chema oamenii să participe la vot
În motivarea hotărârii se preciza că pe parcursul zilei de 3 iunie 2018, Andrei Năstase ar fi efectuat agitație electorală prin intermediul live-video: „Instanța a considerat că, cu toate că în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot. Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor”, se menționa în motivarea hotărârii de anulare a alegerilor câștigate atunci de Andrei Năstase.
După decizia instanței Andrei Năstase declara că judecătorii au fost inffluențați politic și că îndemnul său de participare la vot nu reprezenta un motiv legal de anulare a alegerilor.