Modificarea Constituției, între garantarea unui „sistem democratic” și „demagogie electorală” a PDM
Curtea Constituțională (CC) a avizat pozitiv modificarea Constituției R. Moldova prin introducerea unui articol care ar stipula expres că „obiectivul strategic de dezvoltare al țării” este integrarea europeană. Proiectul de lege privind completarea Constituției este semnat de 37 de deputați PDM. În timp ce democrații nu au ezitat să-și asume avizul CC drept un suscces, analistul politic Oazu Nantoi afrimă că nu este vorba decât despre o „chestiune electorală” a Partidului Democrat și o „demagogie pro-europeană”, deoarece, la modul practic, guvernarea demonstrează ignoranță față de Uniunea Europeană prin nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral.
Curtea a reținut că indiferent de rezultatul examinării amendamentelor, orientarea spre spațiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituțională.
„Curtea reamintește că aspirațiile R. Moldova de a stabili relații politice, economice, culturale și în alte domenii de interes comun cu țările europene și orientare spre spațiul valoric democratic european au fost consfințite în actul de constituire a statului, Declarația de Independență. În hotărârea nr. 24 din 9 octombrie 2014 prin care a fost recunoscute constituționale prevederile Acordului de Asociere între R. Moldova și Uniunea Europeană, Curtea a subliniat că Declarația de Independență a marcat o ruptură cu spațiul valoric totalitar sovietic și a determinat reorientarea noului stat independent spre spațiul valoric democratic european”, a declarat în ședința din 11 decembrie președintele Curții Cosntituționale, Tudor Panțâru, care a mai precizat că orientarea spre spațiul valoric european reprezintă un element definitoriu al identității constituționale a R. Moldova.
Imediat după pronunțarea avixului CC, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a declarat, pe pagina sa de Facebook, că „includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic și cu șanse egale de succes pentru fiecare cetățean”. Candu nu a explicat cum, la modul practic, această hotărâre va garanta „șanse egale”.
Solicitat să se expună referitor la avizul CC, analistul politic, Oazu Nantoi a declarat că inițiativa legislativă nu este decât o strategie electorală a PDM și că fără această modificare a Constituției R. Moldova ar trebui să fie un stat de dret unde funcționează separarea puterilor, există pluralism politic și este adigurată ibertatea de exprimare.
„În actuala Constituție scrie că R. Moldova este un stat de drept, democratic, unde există separarea puterilor etc. Cum stăm cu aceste lucruri fundamnatale, care trebuie să fie ca o icoană înntr-un stat democratic: cu separarea puterilor, cu pluralismul politic, cu libertatea gândirii, libertatea exprimării? Stăm prost de tot. Prin urmare, consider că această inițiativă a Partidului Democrat este o chestiune pur electorală în perspectiva alegerilor care urmează să se desfășoare contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, care este o structură a Consiliului Europei. Ignoranța din partea R. Moldova demonstrează în ce măsură noi suntem sinceri cu demagogia noastră pro-europeană”, a explicat Oazu Nantoi.
„În Constituție scrie că noi suntem un stat de drept democratic. Unde este acest stat? Dacă n-ar fi existat Uniunea Europeană înseamnă că noi nu trebuie să fim stat de drept democratic? De dragul Uniunii Europene trebuie să existăm?”, a precizat analitul politic.
Și analistul politic Dionis Cenușă a criticat „inițiativa democratilor de a „europeniza” Constituția moldovenească”. Acesta consideră că modificarea Legii Supreme „va fi în detrimentul procesului de reintegrare a țării și va deteriora relațiile cu Găgăuzia”. Dionis Cenușă enumeră mai multe aspecte negative ale acestei inițiative, printre care și faptul că „modificarea Constituției nu poate substitui implementarea reformelor necesare”.
„Transpunerea Acordului de Asociere va apropia Moldova de UE mai tare decât geopolitizarea inutilă și periculoasă a Constituției. În fine, inițiativa dată va diminua încercările UE de a-ți îmbunătăți imaginea în Moldova, dar și va încuraja dezinformarea anti-europeană din partea Rusiei”, scrie Dionis Cenușă, car epunctează că „aventura cu „europenizarea” Constituției servește intereselor particulare ale PDM și ale lui Vladimir Plahotniuc” și nu este „o necesitate obiectivă pentru procesul de reformă și comunicarea efectivă cu societatea privind integrarea europeană”.