Mesajul premierului Maia Sandu către judecători, înainte de convocarea Adunării Generale
„Modul în care a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, de mâine, ne aduce aminte de practici odioase folosite în ultimii trei ani de fosta guvernare”. Asta a declarat premierul moldovean Maia Sandu, astăzi, 26 septembrie, în cadrul unui briefing de presă.
Prim-ministrul susține că acțiunile unor magistrați sunt controlate din umbră și că aceștia au drept scop blocarea activității Conisiliului Superior al Magistraturii.
„Ceea se se întâmplă zilele acestea în Justiție este grav. Cred că evenimentul de mâine și mai ales seria de evenimente care au precedat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, merită interesul deosebit al presei și al societății. Perioada care vine este crucială pentru soarta Republica Moldova. De succesul reformei Justiției depinde soarta Republicii Moldova. Cunoaștem că avem mari probleme în Justiție.
Am văzut cum persoane implicate în furtul miliardului intră și ies din sala de judecată cu zambetul pe buze și ce e mai grav, liberi.
După 3 luni am văzut cum un judecător controversat a rămas fără imunitate, iar asta deranjează. Unii judecători au început a clocoti. Stim ca avem judecători onești, dar știm și că sunt grupuri de interese care se opun reformei. Grupuri care au cel mai mult de pierdut dacă în Moldova apare cu adevarat justiția. Oameni care au ce pierde.
Stimați judecători, înțeleg că majoritatea dintre voi nu agreați ceea ce se întamplă în Justiție. Știu că aveți de-a face cu câteva găști de corupți care până recent aveau acoperire politică și lucrau împreună cu hoții ca să controleze întreg sistemul judecătoresc.
Vineri, întreaga țară va urmări ce faceți. Nu ne credeți naivi, cetațenii înteleg foarte bine cine și ce valoare are. Cetațenii văd cine este de partea legii și cine este de partea hoților în lupta pe care o duceți. Noi așteptăm de la judecători să fie corecți și echidistanți.
Este salutabil că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în Justiție, însă modul în care a fost convocata Adunarea de mâine ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii 3 – 4 ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră.
Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop, blocarea activității CSM. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și respectiv de a bloca reformele”, a declarat premierul Maia Sandu.
Judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat, pe 24 septembrie, o încheiere prin care au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. Încheierea vine să pună în executare decizia CA Chișinău din 20 septembrie, prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligat să convoace Adunarea.
O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.
Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.