Soluția propusă de Maia Sandu pentru ca socialiștii să retragă moțiunea de cenzură
Premierul Maia Sandu a venit cu o soluție pentru PSRM care ar rezolva criza politică. Potrivit acesteia, dacă proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii va fi adoptat de către Parlament și va fi retrasă moțiunea de cenzură, atunci ea își asumă public să nu expedieze lista cu candidații preselectați către CSP până nu este recepționat avizul Comisiei de la Veneția.
„După intrarea legii în vigoare pentru a activa regimul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertiyare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel Guvernul va putea să-și continue activitatea. Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în R. Moldova se poate face dreptate”, a declarat Maia Sandu.
La 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o lege care vizează schimbarea modalității de preselectare a candidaților la funcția de procuror general. Potrivit Maiei Sandu, aceasta ar fi „singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii 7 ani ”.
„În mai multe state cu democrații funcționale, Executivul participă la selectarea procurorului general. Numirea procurorului de către Guvern, la nivelul prim-ministrului sau ministrului Justiției este un mecanism folosit în Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Franța, Austria și multe alte țări cu stat de drept.
Comisia de la Veneția menționează în mai multe opinii publicate că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selecție a procurului general este rezonabilă odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului. Iar implicarea puterii executive și legislative oferă mai multă legitimitate democratică acestui proces.
Implicarea Guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situația în care ne aflăm. Schemele deconspirate zilnic de miniștrii din Guvernul pe care-l conduc trebuie stopate, iar cei responsabili – pedepsiți. Asta se poate face doar cu un procuror general profesionist, în care să aibă încredere toți cetățenii. ”, a explicat șefa Executivului.
La 8 noiembrie, fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Sandu în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în sensul în care prim-ministrul să fie cel care preselectează candidații la funcția de procuror general.
Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Astfel, în condițiile în care fracțiunea socialiștilor este compusă din 36 de deputați, aceasta trebuie să fie votată și de alte fracțiuni. Anterior, Andrian Candu a precizat că fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va susține „orice modalitate de a demite Guvernul”, iar Marina Tauber a menționat că fracțiunea Partidului „Șor” va lua o decizie după ce va discuta cu președintele formațiunii, Ilan Șor.