(Infografic) Cât i-a costat un vot pe concurenții electorali? Partidul Șor – 865 lei, Platforma DA – 5 lei
În turul I al alegerilor locale noi din 20 mai, curent, concurenții electorali au cheltuit în total aproape 9 milioane de lei. În cursa electorală au participat 2 candidați independenți și alți 28 de reprezentanți ai partidelor politice. În timp ce pe unii candidați, deși au obținut scoruri modeste, voturile nu i-au costat niciun leu, alții „au plătit” câte 865 de lei pentru un singur vot. Cei mai mulți candidați învingători i-a avut Partidul Democrat din R. Moldova, care, cu cheltuieli modeste, de puțin peste 70 de mii de lei, s-a impus în 4 localități, cu excepția mun. Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, dar și a comunei Jora de Mijloc, unde învingătoare a ieșit reprezentanta Partidului ȘOR.
Datele rapoartelor financiare arată că cei mai mulți bani în campania electorală i-a cheltuit Partidul ȘOR −2,7 milioane de lei. Formațiunea a înaintat 3 candidați la alegerile locale noi: pe Reghina Apostolova în mun. Chișinău, care însă a fost descalificată din cursă, pe Pavel Verejanu la Bălți și Marina Tauber în comuna Jora de Mijloc. Astfel, în raport cu voturile obținute, Partidul Șor a plătit 865 de lei pentru un vot. Rezultatul obținut: Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului, a fost aleasă cu 1048 de voturi primară a comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, din primul tur.
Pe locul doi după raportul cheltuieli/voturi obținute, se plasează Partidul Liberal, care a avut un singur candidat la locale, pe Valeriu Munteanu, în mun. Chișinău. Pentru Munteanu au votat 8 078 de persoane, cheltuielile raportate de partid fiind de 1,6 milioane de lei. Liberalii au cheltuit 203 lei pentru un singur vot pro-Munteanu.
În mun. Chișinău, învingători în primul tur au fost Ion Ceban, candidatul PSRM, cu un scor de 40,97% și candidatul PPDA, Andrei Năstase, care a obținut 32,12%. Partidul Socialiștilor a înaintat cei mai mulți candidați în această campanie, 6 la număr, cheltuind aproape 2,5 milioane de lei. Fiecare vot obținut i-a costat pe socialiști 25 de lei.
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a avut în această campanie candidați în trei localități și cheltuieli de peste 350 de mii de lei, costul fiecărui vot obținut fiind de 5 lei.
Silvia Radu, candidata independentă la scrutinul de duminică a „plătit” pentru un singur vot 7,53 de lei.
Alte trei partide politice nu au cheltuit niciun leu în această campanie electorală: Partidul Casa Noastră Moldova, candidatul căruia, Alexandru Roșco, a participat la scrutinul din mun. Chișinău, Partidul Ruso-Slavean, care și-a înaintat candidați în mun. Chișinău și Bălți, și Partidul Verde Ecologist, candidatul căruia, Victor Strătilă, a luptat pentru șefia Primăriei din capitală.
La 20 mai, au avut loc alegeri locale noi în șapte localități din țară: mun. Chișinău, mun. Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din r-l Hâncești, comuna Volovița din r-l Soroca, comuna Jora de Mijloc, r-l Orhei și comuna Pârliţa din r-l Ungheni. Cu excepția mun. Chișinău, unde în două săptămâni va fi organizat turul doi de scrutin, în celelalte șase localități, primarii au fost aleși din primul tur.