Fără comisie specială care să aleagă membrii CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Cum argumentează Bolea
Comisia juridică, numiri și imunități va organiza în curând concursul pentru selectarea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari. Potrivit președintelui comisiei, Vasile Bolea, regulamentul a fost aprobat miercuri, 5 februarie, iar propunerea deputatului PAS Sergiu Litvinenco nu a fost acceptată.
Socialistul a menționat că inițiativa ca membrii să fie aleși de o comisie specială ar face parte din discuții și încercări care sunt „doar pentru a întinde timpul și a duce iarăși în blocaj CSM”.
„Vreau să vă amintesc că legea care a fost votată la finele anului trecut a fost promulgată și tipărită în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare vinerea trecută. Noi avem deja cinci zile, iar, conform legii, în decurs de 30 de zile, Comisia juridică, numiri și imunități urmează să organizeze acest concurs”, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.
Bolea a anunțat că regulamentul aprobat „după lungi discuții” conține mai multe „îmbunătățiri” și va fi publicat astăzi.
„Deputaților le-a fost prezentat un draft al acestui regulament. (…) Părțile interesate, acei doritori care vor să concureze pentru funcția de membru al CSM din rândul profesorilor titulari de drept pot să înceapă colectarea documentelor și să le prezinte Comisiei juridice, numiri și imunități pentru a fi admiși la concurs. Acest regulament a fost îmbunătățit pentru a da o mai mare marjă de transparență în acest proces, s-au făcut mai multe modificări, inclusiv obligativitatea pretendenților de a prezenta declarația pe avere și interese pentru anul 2019, astfel, să facilităm lucrul pentru mass-media și organizațiile obștești”, a adăugat Vasile Bolea.
Deputatul Sergiu Litvinenco a propus modificarea art. 3 din Legea cu privire la CSM, astfel încât cei cinci membri titulari să nu fie propuși de Comisia juridică, numiri și imunități, deoarece aceasta este „constituită pe baza apartenenței politice a partidelor parlamentare”, ci prin concurs organizat și desfășurat de o Comisie specială constituită de Biroul permanent, fiecare fracțiune parlamentară înaintând câte un candidat în componența acesteia.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.