CEC a examinat contestația PDM împotriva așa-zisei agitații electorale a lui Năstase pe Facebook
După ce la 15 ianuarie, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la o postare a lui Andrei Năstase pe Facebook, din 14 ianuarie, în care declară: „Vă îndemn să ieșim masiv la vot pe 24 februarie 2019”, CEC a precizat că fondul contestației nu ține de competența sa și i-a îndemnat să se adreseze în instanța de judecată.
CEC precizează în răspuns că, potrivit alin. (8) art. 70 din Codul electoral, publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată și nu ține de competența Comisiei Electorale Centrale.
În contestația depusă de PDM, se menționează că blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” se manifestă prin diverse acțiuni, precum: participarea la diverse emisiuni televizate în cadrul cărora se discută programul electoral al acestui bloc și reformele acestora în primele 100 de zile de guvernare; prin postări cu tentă de agitație electorală plasate pe rețelele sociale; conferințe de presă în care sunt expuse mesaje electorale. În aceeași contestație, mesajul lui Andrei Năstase este calificat de PDM ca agitație electorală, pentru că vine înainte de data începerii campaniei electorale din 25 ianuarie 2019.
Pe de cealaltă parte, blocul a precizat într-o referință asupra contestației PDM că „fondul contestației este vădit neîntemeiat, dat fiind că îndemnul de a ieși la vot nu poate și nu constituie agitație electorală nicăieri în lume, ci doar în țara noastră, în condițiile unei justiții capturate de Plahotniuc Vladimir, unii magistrați au stabilit o astfel de neghiobie, pe care, acum, același beneficiar al justiției capturate, încearcă să își fundamenteze alegațiile aberante”.
Un astfel de atac în instanța de judecată pe motivul încălcării legislației electorale a avut loc și la alegerile locale din mun. Chișinău în vara 2018, când contracandidatul, Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe Andrei Năstase pentru că a îndemnat alegătorii prin intermediul live-ului să iasă la vot.
Deși, la 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban, la 25 iunie 2018, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel și hotărârea primei instanțe de invalidare a mandatului de primar al lui Năstase.