Detalii de la Procuratura Anticorupție după ce Maia Sandu a anunțat că a fost pus sechestru pe bunurile „Avia Invest”. Este deschis dosar penal
„Pe 20 august a fost pus sechestru pe proprietățile „Avia Invest” și este foarte bine că s-a făcut acest lucru, pentru că asta înseamnă că nimeni nu poate să preia contractul de concesiune atâta timp cât este acest sechestru”. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
„Am adus o claritate în cadrul acestei întâlniri (Consiliul Suprem de Securitate, n.r.) vizavi de anunțul care a fost făcut de către această companie, care s-a arătat interesată să preia contractul de concesiune, și anume că nu este o tranzacție finalizată, este mai mult o intenție declarată, după care acest potențial cumpărător face un studiu de fezabilitate și doar dacă se dovedește că nu există probleme pentru această tranzacție va semna și va prelua. Acum, ne-a confirmat Procuratura că acest lucru nu este posibil în momentul în care este pus sechestru. Dincolo de asta, și aici Procuratura trebuie să se clarifice, deci nu există acest pericol că Avia Invest va putea ceda aeroportul altei companii, nu este atât timp cât există acest sechestru și sechestrul este pe o perioadă limitată”, a precizat Sandu.
Sandu: „Noi nu ne putem permite să facem greșeli”
„Dincolo de asta sunt două întrebări suplimentare, una este: cum se reziliază contractul? Și aici avem o abordare care ține de faptul dacă și-a îndeplinit Avia Invest angajamentele investiționale, așa cum sunt prevăzute în contract, problema este că cei care au semnat contractul nu au avut nici un pic de responsabilitate față de stat și față de averea statului, pentru că chiar dacă se descoperă că Avia Invest nu și-a îndeplinit obligațiunile contractuale, conform contractului, această companie are dreptul încă trei ani de zile să remedieze, după care încă jumătate de an să intre în discuții cu Guvernul. Conform clauzelor contractului, nu poate Guvernul astăzi să intervină și să zică: „Am preluat”, dacă e să respectăm clauzele contractului; dacă nu respectăm clauzele contractului și ne asumăm anumite riscuri ca să mergem în instanțe internaționale, putem face și asta. Facem analiza cost-beneficii să vedem, pentru că nu vrem să luăm acțiuni care ar prejudicia statul și mai mult decât a fost prejudiciat, dar examinăm absolut toate modalitățile prin care putem să întoarcem aeroportul și vreau ca toată lumea să știe că este o prioritate pentru noi. Noi nu ne putem permite să facem greșeli. Procuratura înțeleg că lucrează, dar trebuie să se lucreze mai intens și la dosarul cine se face vinovat de elaborarea și semnarea acestui contract, care, iată, ne-a pus într-o situație atât de dificilă”, a punctat Maia Sandu în interviu.
Precizările Procuraturii Anticorupție
ZdG a verificat afirmațiile făcute de Maia Sandu. Datele de la Cadastru arată că terenul pe care este amplasat Aeroporul Internațional Chișinău nu a fost pus sub sechestru. Conform informațiilor oferite de către Anastasia Condruc, consiliera pe comunica a Maiei Sandu, ar fi vorba despre „sechestru pus pe acțiunile Avia Invest”.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție ne-au redirecționat către Procuratura Anticorupție (PA) pentru a afla detalii la subiect. Eduard Varzari, șeful interimar al PA susține că sechestru a fost aplicat pe capitalul social al companiei „Avia Invest”. Acesta a confirmat că a fost deschisă o cauză penală.
„Terenurile, dar însuși Aerportul Internațional Chișinău nu sunt proprietatea Avia Invest, ci a statului, asupra lor Avia Invest având doar drept de gestionare care derivă din contractul de concesionare, nu și drept de înstrăinare. Respectiv, aplicarea sechestrului asupra aeroportului sau terenurilor, ca bunuri imobile, este inutilă. Sechestrul a fost aplicat ca măsură asiguratorie asupra capitalului social pentru a preveni substituirea fondatorilor Avia Invest prin înstrăinare. Această acțiune procesuală, ca acțiune de urmarire penală, poate fi realizată doar în cadrul unei urmăriri într-o cauză penală. Referitor la alte detalii despre cauza penală respectivă vom reveni ulterior, la moment fiind prematur de a expune în spațiul mediatic informații, care ar putea prejudicia mersul urmăririi penale. Or, urmărirea penală se efectuează potrivit unor metode și măsuri tactice în dependență de specificul investigației, fapt în legatură cu care Procuratura Anticorupție mizeaza pe întelegere din partea presei și a societății”, a precizat Eduard Varzari pentru ZdG.
La 19 august 2019, Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.
Anunțul nu a fost făcut încă public de Avia Invest, iar într-un comunicat publicat pe pagina Airport Wolrd, este menționat că mai multe detalii despre tranzacție vor fi făcute publice în septembrie.
„Am citit și eu în presă. Referitor la tranzacție, este o informație care mă depășește. Eu nu știu ce fac fondatorii”, a declarat administratorul companiei Avia Invest, Petru Jardan, actual deputat în fracțiunea Partidului „Șor” din Parlament.
Acordul a fost ratificat la 19 august, între reprezentanții Avia Invest LLC (Avia Invest) și singurul beneficiar al NR Investments, Nat Rothschild. Nat Rothschild este un finanțator britanic, membru al familiei Rothschild. În timpul secolului al XIX-lea, familia Rothschild a deținut cea mai mare avere privată din lume, precum și în istoria lumii moderne. Bogăția familiei a fost împărțită între diverși descendenți, iar astăzi interesele lor acoperă o gamă variată de domenii, inclusiv servicii financiare, imobiliare, minerit, energie, agricultură mixtă, vinificație și nonprofit. Familia Rothschild a fost frecvent obiectul teoriilor conspirației, multe dintre ele având origini antisemite.