Declarația lui Iohannis, privind situația din R. Moldova: Sprijinul din partea României va fi condiționat
Președintele României, Klaus Iohannis susține că demersul socialiștilor cu privire la demiterea Guvernului este îndreptat împotriva intereselor pe termen lung ale R. Moldova. Șeful statului român a mai menționat că în cele cinci luni de activitate, Executivul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor.
„România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european. În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, este menționat în declarația oficială a șefului statului român.
- Reacția UE după ce Guvernul Sandu a fost demis
- Lista celor 63 de deputați care au votat pentru demiterea Guvernului Sandu
- Guvernul Sandu a fost demis. Moțiunea PSRM a fost susținută de PD. Ce urmează
Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați. Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM.
Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.