Cum justifică autoritățile interzicerea intrării în țară a expertului media pro european din Ucraina
Roman Shutov, directorul unei organizații neguvernamentale din Ucraina, specializată în lupta cu propaganda din spațiul mediatic, a fost obligat să facă cale întoarsă în Ucraina, după ce poliția de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău i-a interzis intrarea în R. Moldova, ieri 16 ianuarie. Tânărul urma să conducă o discuție despre combaterea propagandei externe, la invitația Ambasadei SUA în R. Moldova, fapt confirmat de secția cultura și presă a ambasadei.
Pe o rețea de socializare, Roman Shutov a scris că nici invitația oficială din partea ambasadei, nici prezența partenerului din R. Moldova în biroul de securitate al aeroportului nu au fost suficiente pentru autorități pentru a justifica venirea sa în R. Moldova.
„Toate încercările de a protesta împotriva deciziei (atât a mea cât și a partenerului din R. Moldova) au fost fără niciun rezultat. Mi-au răspuns <<Noi doar vă comunicăm decizia care nu a fost luată de noi>>. Procesul verbal a fost semnat în locul meu de doi „martori” și atât”, a scris Roman Shutov pe o rețea de socializare.
Poliția de frontieră a declarat că „persoana în cauză nu a întrunit condițiile de trecere a frontierei de stat. S-a eschivat să declare scopul vizitei”.
„Din startul discuției cu angajații Poliției de Frontieră dumnealui nu a declarat scopul real al vizitei în R. Moldova, deși ulterior a încercat să-și justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente. Însă, acest fapt nu l-a scutit de decizia privind refuzul intrării în R. Moldova. Cetățeanul a fost returnat cu următoarea cursă Chișinău-Kiev”, declară serviciul relații publice al Poliției de Frontieră.
Chiar dacă ulterior, Roman Shutov a prezentat documentele justificative, acest fapt, potrivit serviciul relații publice al Poliției de Frontieră, nu l-a scutit de decizia luată de autorități: „A încercat să ducă în eroare. Trebuie din start să spui lucrurilor pe nume, pentru că totuși suntem o instituție oficială”.
Directorul executiv al Asociației Presei Independente din R. Moldova, Petru Macovei spune că Roman Shutov a fost la Chișinău de nenumărate ori și este un cunoscut expert din Ucraina, care a participat la multe proiecte europene împotriva fake news (n.r.: știri false) și dezinformării.
„Reiese că R. Moldova, care se declară, mai nou, mare luptătoare cu propaganda, își încalcă propriile interese. Eu cred că autoritățile din Moldova și Poliția de Frontieră, în special, după ce au făcut un lucru absolut anti-democratic pentru o țară asociată la Uniunea Europeană încearcă acum să dreagă busuiocul. Oricine este liber să intre în R. Moldova, iar această pretenție a Poliției de Frontieră, neapărat să declari scopul vizitei este ușor anacronică. Acest exces de zel de care ei dau dovadă de a interzice anumitor persoane din media, indiferent de unde vin acestea, să intre în R. Moldova, demonstrează, din punctul meu de vedere, faptul că țara noastră devine un stat tot mai închis, în loc să devină deschis, contrar valorilor europene, de care, se presupune că sunt atașate actualele autorități”, a mai declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente din R. Moldova.
Tot ieri, 16 ianuarie, și jurnalistei ruse Irada Zeynalova din Federației Rusă nu i-a fost permisă intrarea în R. Moldova, pe motiv că „nu a putut justifica scopul vizitei”. În cazul ei, serviciul relații publice al Poliției de Frontieră a declarat: „Persoana în cauză a sosit aseară, cu ruta Istanbul-Chișinău și cu ruta Chișinău-Moscova a fost returnată. La controlul de frontieră a declarat că are stabilite întâlniri oficiale în R.Moldova, însă nu a putut prezenta documente care să confirme cele spuse. Acest fapt a și constituit motiv de neautorizare a trecerii fronterei de stat”.
Foto: facebook/RomanShutov