Cine este Valeriu Ghilețchi, noul vicepreședinte al Parlamentului
Valeriu Ghilețchi a fost votat în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, în locul colegului său de fracțiune, Iurie Leancă, după ce fostul premier a fost cooptat în Guvernul Filip, în calitate de vicepremier pentru integrare europeană. Decizia a fost luată vineri, 22 decembrie 2017, la ultima ședință a Parlamentului din an.
Pentru candidatura lui Ghilețchi au votat 51 de deputați, numărul minim de voturi de care acesta avea nevoie pentru a ajunge în funcție. Noul vicepreședinte al Parlamentului face parte din grupul popular europenilor care se află la guvernare împreună cu Partidul Democrat din Moldova.
Inginer de radio și telecomunicații de meserie, pastor și episcop al Bisericii Baptiste din Moldova, Ghilețchi a ajuns deputat în Parlament pe listele PLDM, dar a părăsit partidul după ce formațiunea a plecat de la guvernare. Ghilețchi a votat anterior pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul de vot mixt. Valeriu Ghilețchi a figurat pe ultima poziție în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2016, fiind candidat independent. Acesta a acumulat însă doar 1,08% din voturi.
Până în 1998, când accede prima dată în Parlament, Ghilețchi a studiat ingineria radio și telecomunicațiile și a activat mai bine de zece ani în domeniu. Totodată, și-a luat licența în teologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După patru ani de mandat în Legislativ, fiind membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte Religioase, Minorităţi Etnice şi Comunităţi Externe, Valeriu Ghilețchi se dedică activității de propovăduire a cuvântului Evangheliei și devine, succesiv, președinte al Federaţiei Baptiste Euroasiatice, episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova și preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene (2009—2011).
În 2009, devine deputat pe listele PLDM, fără a fi membru de partid. Atunci a fost membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În Parlament, promovează valorile familiei, respinge proiectul de lege anti-discriminare, pe motiv că acesta conținea sintagma „orientare sexuală”, și înaintează mai multe proiecte de lege prin care cere scutirea de plata taxelor vamale pentru importul de autovehicule.
Două case și o mașină de 5 mii de lei
Veniturile deputatului Ghilețchi au crescut pe parcursul aflării în Legislativ. În prima declarație, depusă în 2010, Ghilețchi indica drept sursă de venit un salariu de 84 de mii de lei, în timp ce în documentul de avere pentru 2015, acesta raportează un salariu aproape dublu, de 151 116 lei, dar și diurne și indemnizații în valoare de 59 512 lei. La bugetul familiei pentru 2015, soția candidatului la șefia statului a contribuit cu 65 742 de lei. Marina Ghilețchi activează la Societatea Interconfesională a Medicilor Creştini „Emanuel” din Chișinău, care oferă consiliere psiho-spirituală și consultații medicale. Alți 48408 lei demnitarul i-a raportat drept dividente obținute de la IC Management Institut SRL, la care deține o cotă de participare de 10% și la care este partener cu Dan Popa și Ghenadie Russu. SRL-ul are adresa juridică în casa lui Ghilețchi din sectorul Râșcani. Ghenadie Russu este partenerul lui Ghilețchi și la compania de microfinanțare Invest-Credit SRL, ultimul deținând 33,33% din capital. Cea de-a treia firmă la care Ghilețchi figurează ca asociat (2,5%) este societatea pe acțiuni cu afaceri în sectorul agricol „Nucet”. Circa 13 mii de lei familia Ghilețchi i-a obținut din darea în locațiune a unui spațiu comercial estimat la 3,6 mln de lei, pe care-l deține din 2012. Spațiul este închiriat de Asociaţia de Binefacere „Viaţa Nouă”, care promovează modul sănătos de viață și este condusă de Ruslan Poverga.
La finele anului 2015, pe cele trei carduri de credit pe care le deține politicianul, era înregistrată suma de 43 243 de lei și 4293 USD. La capitolul datorii, datele prezentate de candidatul la șefia statului evoluează din an în an. În timp ce în declarația de avere pentru 2014, Ghilețchi indica că, în 2012, a contractat un credit de 288000 de lei cu 4,5% dobândă anuală, pe care urma să-l întoarcă timp de zece ani, deja în documentul pentru anul trecut, datoria dispare. În schimb, figurează un alt credit din 2015 în valoare de 284 955 de lei, pe care Ghilețchi se angajează să-l întoarcă tot până în 2022, doar că dobânda anuală nu este decât simbolică, de 0,5%.
Ghilețchi este proprietarul unei case din sectorul Râșcani de 180,7 m.p., în posesia căreia a intrat în 2003. Familia deține și 50% din alt imobil, de 169,50 m.p., situat pe str. Malina Mică din sectorul Centru. În 2015, candidatul de pe ultima poziție în buletinul de vot a intrat și în posesia unui teren de 353 m.p., cu valoare cadastrală de 15 463 de lei. În 2016, acesta şi-a cumpărat cu 108 mii de lei, echivalentul a aproximativ 5 mii de euro, un automobil Subaru Forester, fabricat în 2008.
Campanie finanțată de fiu
De-a lungul timpului, Ghilețchi a fost rezervat și în donații pentru PLDM, potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC. În 2015, Ghilețchi a donat partidului 20 000 de lei, iar la alegerile generale locale a susținut formațiunea cu 30 mii de lei. O altă donație, de 35 000 de lei, Ghilețchi a făcut-o la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009.
Ghilețchi a fost admis în cursa electorală din 2016 la 6 octombrie, după ce CEC a declarat valabile peste 18 000 de semnături colectate în susținerea sa, cu un buget puțin peste două mii de lei.
La doi ani după accederea lui Valeriu Ghilețchi în Parlament, Stanislav, fiul mai mare al deputatului, a trecut concursul de angajare în cadrul Cancelariei de Stat. Acesta a exercitat funcția de consultant principal al secției analiza politicilor publice a Direcției coordonarea politicilor și planificarea strategică în cadrul Direcției generale coordonarea politicilor, asistenței externe și reforma administrației publice centrale, iar ulterior cea de șef interimar al secției respective.
În 2015, după ce a obținut o bursă, a plecat la studii de masterat la London School of Economics. În cele trei declarații de avere depuse în perioada cât a activat la Cancelaria de Stat, Stanislav Ghilețchi nu a indicat vreun imobil, automobil sau venituri suplimentare decât din salariul de funcție, care a ajuns până la 96 de mii de lei anual.
Celălalt fiu al vicepreședintelui Parlamentului, Eugen, a fost moderator la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), organizație obștească care se declară apolitică, promovând valorile europene, inclusiv democrația, drepturile omului și statul de drept în R. Moldova, și care a fost lansată în mai 2015 de către liderul PPE, Iurie Leancă. Acum, Ghilețchi este în echipa Expert-Grup. Până în 2015, timp de doi ani, Eugen Ghilețchi a fost şeful Serviciului stabilitate şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului din cadrul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). În 2014, acesta a luat titlul de cel mai bun student moldovean al anului din SUA și Canada la categoria licență.