Cât de „tehnocrat” este Guvernul Chicu în viziunea experților și analiștilor politici
Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor susțin că noul Guvern Chicu este unul „tehnocrat”, asta deși este condus de un consilier prezidențial care și-a luat în echipa sa încă cinci consilieri ai șefului statului. În opinia unor experți și analiști politici, din punct de vedere teoretic, miniștrii din Guvernul Chicu nu sunt membri de partid. Totuși, acest guvern nu poate fi numit în totalitate tehnocrat.
Dionis Cenușă, expert asociat, Centrul Analitic Independent Expert Grup
„Noul guvern reflectă o cooperare politică care capătă formă între Socialiști și Democrați. S-a apelat la persoane care nu au nicio asociere cu ACUM, care oricum nu ar fi agreat să facă parte dintr-un guvern fără Maia Sandu în calitate de prim-ministru. Este greu să califici noul guvern drept tehnocrat, deoarece viitorii miniștri chiar dacă nu sunt membri de partid au relații foarte strânse cu președinția și respectiv Socialiștii, dar și cu PDM. Acest aspect este extrem de important, deoarece viitorul executiv va reprezenta extensiunea Președinției. Totodată, este cert faptul că lipsa de contradicții între guvern, președinție si noua majoritate, pentru moment informală, alcătuită din PSRM și PDM, multe proiecte de legi vor fi adoptate mai repede. Totuși, chiar dacă viteza și cantitea actelor normativ-legale ar putea crește, există dubii întemeiate despre calitatea și integritatea acestora”.
Ion Tăbârță, expert în politică, IDIS Viitorul
„Dacă să păstrăm această sintagmă, mai degrabă s-ar potrivit tehnocrato-personal. Putem spune că persoanele numite în guvern sunt persoane cunosute pentru domniul lor de activitate, însă, totodată, în anumite momente, aceste persoane au fost implicate în anumite procese politice din R. Moldova. Da, poate nu sunt politicieni în sensul adevărat al cuvântului, dar vin clar pe filiera de stânga. În acest caz, asta nu este cel mai important. Întrebarea este cui i se vor subordona acești miniștri, președintelui sau premierului? Este clar că guvernul va întări poziția lui Igor Dodon și inclusiv, dacă vorbim despre ierarhia instituțiilor în stat, întăreșete instituția Președinției. Într-un mod indirect, putem spune că ne îndreptăm spre ceea insista președintele Dodon, și anume schimbarea tipului de republică spre cea prezidențială”.
Victor Juc, director al Institutului Științe Juridice, Politice și Sociologice din cadrul AȘM
„Un guvern tehnocrat prespune că miniștrii sunt figuri care nu aparțin unui partid. În acest caz președintele Dodon încearcă să demosntreze că este învestit un guvern tehnocrat, cu miniștri care nu fac parte din partid, dar care, în acelși timp, fac parte din echipa președintelui. Practic, prin această învestire, președintele și-a consolidat poziția în Executiv. În aceste circumstanțe, aș spune că acest Guvern este tehnocrat doar pe jumătate”.
Roman Mihăieș, analist politic
„Există doi indicatori pentru un guvern tehnocrat. Primul indicator este figura premierului. În cazul dat, avem premierul Chicu, care nu este membru de partid și pe acest indictor guvernul poate fi numit tehnocrat, pentru că premierul nu are culoare politică. Cel de-al doilea indicator este că nu este coaliție la baza guvernului, care să aibă un program politic al unui partid. Guvernul acționează pe programul guvernului, însă există totuși acest indicator al celor șase consilieri ai președintelui, care dă o nuanță politică. În opinia mea, două treimi din guvern este tehnocrat și o treime este politic”.