Alexandru Tănase despre plecarea de la Curtea Constituțională și planurile de viitor
Alexandru Tănase, președintele în exercițiu al Curții Constituționale va pleca din cadrul instituției, după ce Guvernul a selectat-o pe Victoria Iftodi pentru a-i lua locul. Ziarul de Gardă l-a întrebat pe Alexandru Tănase despre motivele pentru care nu a candidat la funcția de judecător constituțional, gândurile cu care pleacă de la această instituție, pe care a condus-o în ultimii aproape 6 ani, dar și despre planurile de viitor.
Vedeți mai jos întrebările remise și răspunsurile oferite pentru ZdG de Alexandru Tănase.
1. Mandatul dvs de judecător la Curtea Constituțională a expirat anterior, iar la 20 aprilie 2017, Guvernul a anunțat un concurs pentru suplinirea acestei funcții vacante. Inițial, nu s-a înscris nimeni în concurs. Ulterior, Guvernul a desemnat-o pe dna Victoria Iftodi. Întrebare. Deși aveați dreptul legal, dvs nu ați depus dosarul pentru a candida la acest concurs. Puteți să ne spuneți care au fost motivele pentru care nu ați candidat?
„Legea cu privire la CCM nu prevede organizarea concursurilor pentru functia de judecător constituțional. Guvernul este liber să numească orice persoană care intrunește condițiile legale. De fapt, judecătorii constituționali sunt desemnați în funcție de afinitațile dintre viziunilie și valorile pesoanelor nominalizate cu cele ale guvernării. Guvernarea care m-a desemnat pe mine avea o anumită culoare politică, actuala guvernare are o altă culoare. Din această perspectivă, au decis ca dna Victoria Iftodi este mai potrivită pentru această funcție”.
2. Care sunt realizările și neîmplinirile cu care plecați de la Curte?
„Pentru mine a fost o adevărată onoare să-mi servesc țara in funcția de judecător constitutional. In acești șase ani, de fapt, am re-creat curtea constituțională de la zero. După un deceniu de stagnare când curtea pronunta câte 20-30 de hotărâri pe an, pe chestiuni absolut irelevante, astăzi avem o curte viguroasă cu o jurisprudență multidimensională, iar potrivit evaluărilor UE, hotărârile CCM întrunesc cerințele de calitate ale statelor UE. În acești ani, CCM niciodata nu a ezitat să raspundă tranșat întrebărilor care au fost formulate în adresa sa. CCM a avut în acești ani o contributie substanțială la consolidarea mecanismelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale. CCM nu mai este o curte paria pe plan extern, cum a fost până la 2010. Astăzi, CCM este o instituție deschisă, respectată pe plan extern, cu o jurisprudență perfect europeană. Potrivit ultimului raport preliminar de evaluare a CCM, aceasta este unica curte independenta din spatiul post-sovietic care acționeaza independent si profesionist. Îmi doresc foare mult ca aceeași dinamică să fie păstrată de următoarea conducere a CCM”.
3. Și, ce planuri aveți pentru viitor? Există voci care speculează că vă veți lansa în politică, fie cu un proiect politic nou, fie aderând la un partid existent. Vă rugăm, dacă puteți, să ne spuneți care sunt planurile și obiectivele pe care le aveți pentru perioada următoare.