Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vladislav Gribincea, declarat inadmisibil la…

Vladislav Gribincea, declarat inadmisibil la funcția de judecător la CSJ. CSM a acceptat șase din opt dosare ale candidaților

Vladislav Gribincea. Foto: ZdG

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat admisibile dosarele candidaților Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin pentru ocuparea funcției de judecător la Curții Supreme de Justiție (CSJ) în ședința de marți, 21 mai.

Toți candidații au promovat evaluarea externă și, odată cu admisibilitatea dosarului, aceștia sunt promovați în următoarea etapă a concursului – interviul.

Consiliul a constatat că dosarul lui Vladislav Gribincea este incomplet. Acesta nu a prezentat, în termenul prevăzut de CSM, scrisorile de recomandare și certificatul de sănătate la depunerea dosarului. Membrii CSM au recepționat o scrisoare ce datează din 17 mai.

Cu nouă voturi ale membrilor CSM, dosarul lui Gribincea a fost declarat inadmisibil la concurs. Potrivit CSM, acesta poate participa în alte concursuri organizate ulterior.

Mariana Cherpec, procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, s-a retras din concurs. Ea a promovat evaluarea Comisiei Vetting fără a fi verificată, pentru că la 8 iunie 2023, când candida la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), aceasta promovase pre-vettingul. 

În ședința anterioară, la 16 mai, CSM a admis dosarele candidaților Viorica Puică, Stella Bleșceaga, Aurelia Cazacliu, Diana Stănilă și Stela Procopciuc. 

Cum va arăta noua CSJ: 20 de judecători, dintre care 11 – judecători de carieră și 9 – din avocatură, procuratură și mediul academic

La 30 martie 2023, Parlamentul a adoptat un pachet de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Legile au intrat în vigoare la 6 aprilie 2023 și prevăd că instanța supremă nu va mai examina un număr foarte mare de dosare, ci va avea rolul principal de a uniformiza practica judiciară, adică de a ghida magistrații din instanțele ierarhic inferioare privind soluționarea anumitor probleme de drept. Totodată, se schimbă și numărul de judecători în completele CSJ. Judecătorii vor examina dosarele în trei, nu în cinci.

Totodată, s-a schimbat și numărul de judecători de la Curtea Supremă, de la 33 la 20, iar pentru funcţia de magistrat al CSJ pot candida nu doar judecătorii de carieră, cum a fost până acum, ci și avocaţii, procurorii sau profesorii universitari în domeniul dreptului. Vor putea candida pentru CSJ judecătorii cu mai mult de 8 ani de experienţă, persoanele care au activat cel puțin 6 ani la Curtea Constituțională sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocaţii, procurorii, profesorii universitari cu mai mult de 10 ani de experienţă. La CSJ vor fi 9 magistrați care vin din avocatură, procuratură și din mediul academic, precum și 11 judecători de carieră.