Virginia Moraru a fost desemnată în funcția de vicepreședintă a Comisiei de Evaluare a Procurorilor, deținută anterior de Tatiana Răducanu
Comisia de Evaluare a Procurorilor anunță vineri, 7 iunie, despre desemnarea membrei naționale, Virginia Moraru, în funcția de vicepreședintă a Comisiei. Decizia a fost susținută unanim de către toți membrii Comisiei, se arată în comunicatul de presă emis de Comisie.
Totodată, în cazul absenței președintelui Comisiei, Christopher Lehmann, atribuțiile acestuia vor fi îndeplinite de către Moraru, de rând cu alte atribuții.
Până la desemnarea Virginiei Moraru, funcția de vicepreședinte a fost deținută de către Tatiana Răducanu, care a demisionat pe 15 mai.
Virginia Moraru a fost numită de Parlament în funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a procurorilor, cu votul a 63 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 30 mai.
Moraru este licențiată în drept și are diplomă de magistru, la fel, în drept. Potrivit comunicatului emis de legislativ, până în prezent aceasta a deținut funcția de consilier juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei de evaluare a procurorilor. De asemenea, în perioada iulie 2022 – iulie 2023, Virginia Moraru a ocupat funcția de analist juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei Pre-Vetting. Anterior, a fost angajata Centrului Național Anticorupție și lector universitar.
Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.
Candidatura Virginiei Moraru a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, după ce Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia pe 14 mai. Aceasta a renunțat la funcție la câteva ore după ce pe portalul telegraph.md a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.
Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.