Stoianoglo o acuză pe președinta Maia Sandu că ar fi cerut să fie pornite dosare penale în privința unor „reprezentanți ai actualei opoziții”
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, o acuză pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, că în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), șefa statului ar fi prezentat o listă de persoane „inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții” și ar fi cerut să fie trași la răspundere penală.
În context, Stoianoglo îndeamnă Președinția să publice anexele cu numele celor pe care „guvernarea îi vrea cu dosare penale”.
„A fost numită familia și a spus că de ce până acum în privința oamenilor respectivi nu au fost pornite dosare penale. Despre fracțiunea Șor nu a fost spus nimic. Este vorba despre Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Voronin și alții. Maia Sandu nu a prezentat niciun argument. A fost pur și simplu un reproș în fața procurorilor – de ce până acum nu au fost pornite dosarele penale (…). Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale. Îndemnăm să fie publicate și stenogramele ședințelor, ori secrete ale anchetelor procurorii nu au prezentat. Într-o manieră identică a fost formulată și decizia CSS, în care Procuraturii îi sunt înaintate sarcini improprii atribuțiilor instituționale. Spre marele nostru regret, constatăm că principiul egalității în colaborarea cu Procuratura a fost neîntemeiat, sistematic și demonstrativ încălcat de președintele țării, care a ales să impună, de pe poziție de superioritate, anumite condiții în raport cu instituția Procuraturii, care este parte a puterii judecătorești”, a spus Stoianoglo.
Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Președinție pe marginea declarațiilor făcute de procurorul general, însă, până la publicarea acestui articol, nu am primit niciun răspuns.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat joi, 19 august, în cadrul unei conferințe de presă, că va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care va solicita Înaltei Curți să verifice constituționalitatea pentru includerea procurorului general în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În context, Stoianoglo a acuzat actuala guvernare „de presiuni politice asupra activității procurorului general”.
Totodată, Alexandr Stoianoglo a anunțat că nu va merge vineri, 20 august, în Parlament, pentru a fi audiat pe marginea subiectului privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, din motiv că „legea nu prevede audierea procurorului general în plenul Paralmentului”.
Pe 20 august este programată o nouă ședință plenară a Parlamentului R. Moldova. Pe ordinea de zi a ședinței este inclus un singur subiect – audieri parlamentare privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.
- Citiți și: Parlamentul se convoacă vineri în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea în politică s-a produs după evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarăși, al 8-lea în lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat după alegeri, Stoianoglo a fost promovat în funcția de vicepreşedinte al Parlamentului. Și la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 în lista electorală, pe primele două locuri aflându-se Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat și a fost ales președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică.