Stoianoglo, despre declarațiile lui Platon: „Asta ține de cei 7 ani de acasă. Trebuie să îi închidem gura?”
Declarațiile controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a spus acum o săptămână, în cadrul unei emisiuni televizate, că dosarul furtului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc este practic finalizat, iar procurorii cunosc în totalitate schema, precum și pe cel care a gândit-o nu vor prejudicia ancheta, susține procurorul șef, Alexandr Stoianoglo.
În cadrul unei conferințe de presă, Stoianoglo și-a exprimat regretul că Platon face astfel de declarații și spune că acesta cunoaște multe detalii întrucât a fost audiat în mai multe dosare.
„Domnul Platon, cu regret, îmi pare rău, că el face astfel de declarații, dar el a fost audiat pe multe dosare și clar lucru că a prezentat anchetei multe informații suplimentare, care până acum noi nu le-am obținut. Din această cauză, este clar că el știe multe. După mine însă alta este problema. El iese și face declarații”, a spus Stoianoglo.
Întrebat dacă declarațiile lui Platon vor prejudicia dosarului „furtului miliardului”, procurorul șef a negat.
„Ce propuneți? Să îi închidem gura sau să îi recomandăm ce declarații să facă și ce nu. Fiecare spune de vrea, fiecare are dreptul. Asta ține de cei 7 ani de acasă. Nu am auzit nimic din ceea ce a spus ce poate prejudicia ancheta”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.
La 24 noiembrie, în cadrul unei emisiuni de la TV8, Platon a spus că ancheta jafului bancar este aproape finalizată și că, în curând, ar urma condamnări în acest sens. El a mai spus că în acest dosar el are statut de martor și „specialist din domeniul bancar”.
„Dosarul furtul miliarului este aproape finalizat. Procuratura are toată schema pusă pe masă. Se cunoaște cine și ce rol a jucat. Este o persoană care stă în spatele schemei, care a gândit totul. Acesta nu este Serghei Iaralov sau Andrian Candu”, a declarat Platon.
Acesta mai spune că procurorii au demonstrat implicarea și vinovăția Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în acest dosar și că în fraudă ar fi fost implicată și banca rusă „Gazprombank”.
„Schema nu putea fi făcută fără cei din conducerea Gazprombank. Trebuie să fie făcut un proces prin care să fie cerută suma de 100 de milioane de dolari, plus dobânda pe 6 ani. Noi am calculat și sunt aproximativ 209 de milioane de dolari (3,7 miliarde de lei)”, a mai spus Veaceslav Platon.