(VIDEO) Sentință în dosarul coruperii deputaților: 11 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis și trei ani de închisoare cu suspendare
Vitalie Burlacu și Irina Baglai, învinuiți pentru tentativă de corupere a deputaților din fosta coaliție pro-europeană, au fost condamnați de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani la 11 ani de închisoare în penetenciar de tip semiînchis și, respectiv, la 3 ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de doi ani. Sentința a fost citită în lipsa condamnaților. Vitalie Burlacu este anunțat în căutare internațională din aprilie curent, dar potrivit surselor s-ar afla în regiunea transnistreană, iar Baglai, deși a participat la ședința de astăzi, a lipsit de la pronunțarea deciziei.
Pedeapsa lui Burlacu a fost stabilită prin cumul. Acesta a fost amendat de instanță cu 8 mii de unități convenționale, echivalentul a 160.000 de lei. Totodată, magistrații au recalificat infracțiunea săvârșită de Baglai, din corupere activă, art. 325 CP, în favorizarea infracțiunii, art. 323 CP și au dispus încasarea de la condamnată în folosul statului a 250 000 de lei, 303 310 dolari SUA, 553 000 de euro și 48 900 de ruble rusești.
Sursa Video: www.ZdG.md
Avocații celor doi au declarat că vor contesta la Curtea de Apel după ce vor lua cunoștință cu decizia motivată, care urmează a fi publicată la 1 august, ora 15:00.
Anatolie Ceachir, avocatul lui Burlacu, a declarat că sentința este una „ilegală, neîntemeiată și abuzivă”, iar justiția este una selectivă. Acesta a recunoscut că clientul său se află într-o instituție medicală din stânga Nistrului, dar a declarat că nu știe locul aflării exacte.
„Burlacu se învinuiește numai pe faptul ce ține de art. 26, art. 42, alin. 2, 3, art. 25, alin. 2 lit. b) și art. 325, alin. 3, lit. a), atât deci nu mai merge altă învinuire, ca să cumuleze infracțune separată. Potrivit art. 81, termenul maxim de condamnare este de șase ani. În situația dată, legea prevede reluarea cercetarea, modificarea acuzării. Ceea ce nu s-a petrecut.”, a declarat Anatolie Ceachir.
Avocatul Irinei Baglai, Pavel Zamfir, a declarat că recalificarea acțiunilor clientei sale confirmă faptul că aceasta nu a avut o implicare directă în caz și este nevinovată. Apărătorul a afirmat că Baglai nu cunoștea că în geanta, pe care i-a transmis-o Burlacu, se aflau mijloace bănești, iar ea doar a făcut un gest prietensc, care, ulterior, are consecințe penale.
Procurorul pe caz, Vitalie Galeru, s-a artătat satisfăcut de dicizia instanței referitor la pedeapsa aplicată lui Burlacu, dar a refuzat să comenteze faptul recalificării acțiunilor săvârșite de Baglai, din corupere activă în favorizarea infracțiunii, până nu va studia decizia motivată. Procurorul afirmă că lipsa lui Burlacu denotă faptul că acesta este vinovat și că se aștepta la o sentință de condamnare. Potrivit acuzatorului de stat, dosarul de căutare pe numele lui Vitalie Burlacu se află în gestiunea MAI, dar până la acest moment nu au fost contactate organele competente din regiunea transnistreană în vederea stabilirii locului aflării acestuia.
Sentința în dosarul coruperii deputaților a fost procunțată după 50 de ședințe de judecată, dintre care majoritatea au fost întrerupte sau amânate, din cauza inculpaților, care prezentau certificate medicale, sau a avocaților care nu participau în ședințe, pe motiv că sunt implicați în alte dosare. În ședința din 27 iunie curent, Burlacu a prezentat, prin intermediul avocatului, un certificat de boală, eliberat de o instituție din stânga Nistrului, care, potrivit procurorului Anticorupție, Vitalie Galeru, nu poate fi verificată de către autoritățile R. Moldova. Procurorul afirma acum o săptămnă că datele Poliției de Frontieră arată că acesta nu a părăsit hotarele R. Moldova pe segmentul controlat de autoritățile constituționale. Pe numele acestuia nu a putut fi eliberat însă un mandat de arest, deoarece Burlacu s-a aflat timp de zece luni în izolatorul CNA.
Procurorul a cerut, la etapa susținerilor verbale, 12 ani de închisoare pentru Vitalie Burlacu și o amendă de 8.000 de unități convenționale (160.000 de lei), iar pentru inculpata Irina Baglai, șase ani de închisoare și o amendă de 6.000 de unități convenționale (120.000 de lei). De asemenea, acuzatorul de stat a solicitat confiscarea mijloacelor financiare și a bunurilor care au fost depistate în timpul investigațiilor.
Pe 7 martie 2014, CNA şi Procuratura Anticorupţie (PA) anunţau că au reţinut în flagrant pe Irina Baglai și Vitalie Burlacu, bănuiți că au încercat să corupă deputaţi din fosta coaliţie pro-europeană. Persoanele respective ar fi fost gata să plătească câte 250 de mii USD unor aleşi ai poporului, ca aceştia să-şi părăsească partidele în ajunul semnării şi ratificării în Parlament a Acordului de Asociere R. Moldova-UE. Ulterior, pe 13 martie 2014, CNA a mai anunţat că, într-o bancă din Chişinău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închiriat de Irina Baglai. Irina, împreună cu Vitalie Burlacu, fost poliţist, au stat mai bine de 10 luni în izolator, până în ianuarie 2015. Din aprilie curent, Burlacu este anunțat în căutare națională și internațională. De când au fost eliberaţi, dosarul acestora a bătut pasul pe loc, majoritatea şedinţelor de judecată fiind întrerupte sau amânate.
Citiți și: