Șeful unui Ocol Silvic din Hâncești și fiul său, despre care ZdG a scris în ancheta Hoții de păduri (II), vizați în dosarul de defrișare ilegală a 1400 de arbori
Dorin și Valeriu Merzâncu, despre care Ziarul de Gardă a scris în ancheta „Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție”, sunt vizați în dosarul de defrișare ilegală a peste 1400 de arbori din Hâncești, conform unor surse ale ZdG. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că în acest dosar au fost identificate prejudicii de peste jumătate de milion de lei, fiind autorizate 13 percheziții în Hâncești și Chișinău.
Maistrul-silvic Dorin Merzâncu, fiul lui Valeriu Merzâncu, șef al Ocolului Silvic Bujor, acuzat de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, ne-a amenințat, în iunie 2021, că într-o zi, „cineva ne va da cu un lom în cap” și ne-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre reporterul ZdG.
Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce reporterul ZdG documenta activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn, după ce, un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspirau felul în care se fura lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. Documentul, analizat și de ZdG, a fost semnat și trimis instituțiilor statului după ce, în decembrie, 2020, o familie de pădurari a dezvăluit public ilegalitățile comise de șeful unui Ocol Silvic din Hâncești.
Luni, 29 mai, PCCOCS a anunțat că procurorii, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) și cei ai Direcției generale urmărire penală (DGUP), din cadrul Poliției, investighează un dosar de defrișare ilegală a peste 1400 de arbori din Hâncești, cu un prejudiciu de peste 680 mii de lei. Pe dosar au fost autorizate 13 percheziții, în Hâncești și Chișinău, inclusiv la o fabrică de paleți din raionul Hâncești, precizează PCCOCS.
„Astfel, oamenii legii au depistat cantitățile de lemn fără acte de proveniență și au ridicat pentru cercetare documente contabile, registre neoficiale despre banii primiți și lemnul aflat în gestiune la întreprinderea de silvicultură din Hâncești. De asemenea, au fost depistate și zeci de copii ale actelor de identitate a persoanelor presupus interpuse, prin intermediul cărora au fost decontat/comercializat lemnul, precum și procuri de la primărie pentru eliberarea/vânzarea lemnului către alte persoane”, anunță reprezentanții Procuraturii.
Oamenii legii continuă investigațiile, pentru stabilirea altor aspecte ale faptelor cercetate și dispunerea unei soluții legale pe caz, timp în care părțile beneficiază de prezumpția nevinovăției, potrivit legii.