Ședință CSM: Consiliul a numit doi magistrați și o reprezentantă a societății civile în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit luni, 30 decembrie, în ședință plenară. Astfel, CSM a numit, în baza unor concursuri încheiate astăzi, doi judecători și un reprezentant al societății civile în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Astfel, acest Colegiu devine funcțional și își va putea desfășura activitatea în componență de 6 membri.
Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor pe Ion Talpa, președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun, judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu, judecător al Judecătoriei Criuleni.
Pentru completarea Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor, CSM urmează să selecteze încă trei membri din rândul reprezentanților societății civile.
UPDATE 18:20 CSM a numit-o pe Mihaela Pascal în calitate de membră a Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul reprezentanților societății civile, pentru un mandat de 6 ani.
Mihaela Pascal a promovat evaluarea Comisiei Vetting, în aprilie 2024.
Conform deciziei de promovare a evaluării integrității, Pascal era angajată în calitate jurist în cadrul mai multor societăți private.
„De asemenea, aceasta deține funcția de asistent de proiect la Fundația „Regina Pacis”. Totodată, ea este expert în cadrul Proiectului de asistență tehnică pentru respectarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău. Ea deține gradul didactic de asistent universitar la Academia
„Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne. În perioada 2016-2018, candidata a deținut funcții publice în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.Din 2022, candidata este membru al Colegiului disciplinar al Autorității Naționale de Integritate și director executiv al organizației neguvernamentale „Pro Cons”. Candidata și-a obținut diploma de licență în drept la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne în 2016. De asemenea, candidata deține o diplomă de masterat în drept economic, o diplomă de masterat în științe politice și o diplomă de masterat în științe economice de la aceeași instituție”, a notat Comisia Vetting.
Celelalte două candidate, Aliona Corcenco, lector universitar la Universitatea de Stat din municipiul Bălți „Alecu Russo”, și Ana Zabulica, șefă a Serviciul Resurse Umane, la aceeași instituție de învățământ, nu au primit susținerea CSM.
UPDATE 16:35 CSM numește în calitate de membri ai Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, pentru un mandat de 6 ani, judecătorii Ghenadie Mîra, președinte interimar la Curtea de Apel Centru, și Dumitru Racoviță, de la Judecătoria Ungheni.
În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.
Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.
Toți cei șase au participat și la concursul pentru cele trei mandate în Colegiu care au fost acordate în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.
Aurelia Cazacliu, judecătoare la Judecătoria Chișinău, care a candidat la funcția de judecătoarea a Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar nu a acumulat punctajul necesar, a depus cerere pentru a participa la concurs. Totuși, CSM a constatat că magistrata s-a arătat interesată după termenul stabilit pentru înscriere.
Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Acest colegiu este format din 3 judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, 2 judecători selectați prin concurs și numiți de CSM și 4 reprezentanți ai societății civile, cu experiență în domeniile dreptului, științelor politice, economiei sau psihologiei, selectați prin concurs și numiți de CSM.
UPDATE 14:10 Plenul CSM a hotărât transferul temporar, din 13 ianuarie 2025, până la suplinirea a 9 funcții la Curtea de Apel Sud, a următorilor judecători:
- Valeri Hudoba judecător, Judecătoria Comrat, la Curtea de Sud, sediul Comrat
- Inga Gorlenco judecător, Judecătoria Cahul, la Curtea de Apel Sud, sediul Cahul
- Evgheni Bancov judecător, Judecătoria Cahul, la Curtea de Apel Sud, sediul Cahul
Magistratele Sofia Aramă, de la Judecătoria Cimișlia, și Mariana Hanganu, de la Judecătoria Comrat, care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la Curtea de Apel Comrat (din 27 decembrie reorganizată, prin comasarea cu Curtea de Apel Cahul, în Curtea de Apel Sud, n.r.), nu au fost selectate de CSM.
La fel, Andrei Scripcenco, judecător la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, care a depus cerere de participare la concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la Curtea de Apel Cahul, nu a promovat concursul. La sediul Taraclia a Judecătoriei Cahul activează acum doar joi judecători, Andrei Scripcenco și Octavian Grecu, care a fost numit în funcție în martie 2024.
Fiind întrebat în cadrul ședinței CSM, dacă, în cazul în care ar fi transferat, „un judecător se va descurca la sediul Taraclia”, Scripcenco a declarat că „în toate instanțele avem aceiași situație, poate va fi o problemă, dar sper că colegul va reuși, pentru că eu din aprilie 2023 am fost și judecător de instrucție și singur, până în aprilie 2024, am activat în sediul Taraclia”.
UPDATE 13:20 CSM desfășoară concursurile pentru pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la Curtea de Apel Sud (Comrat și Cahul, n.r.).
Lista candidaților care au depus cereri de participare la concurs:
- Sofia Aramă judecător, Judecătoria Cimișlia
- Valeri Hudoba judecător, Judecătoria Comrat
- Mariana Hanganu judecător, Judecătoria Comrat
- Inga Gorlenco judecător, Judecătoria Cahul
- Andrei Scripcenco judecător, Judecătoria Cahul
- Evgheni Bancov judecător, Judecătoria Cahul
UPDATE 13:00 Plenul CSM a aprobat transferul temporar, la Curtea de Apel Nord, din 13 ianuarie 2025, a 6 judecători:
- Aurelia Andronache judecător, Judecătoria Edineț
- Alina Țihonschi judecător, Judecătoria Drochia
- Radu Holban judecător, Judecătoria Bălți
- Cristina Prisacari judecător, Judecătoria Edineț
- Ludmila Iarmaliuc judecător, Judecătoria Orhei
- Svetlana Ghercavîi judecător, Judecătoria Bălți
Patru magistrați care au depus cereri de participare la concurs nu au fost selectați de CSM: Andrei Guțu, Cristina Rîmari, Igor Mozgovoi și Elvira Lavciuc.
Magistrații își vor păstra funcțiile, obținute prin transfer, până la ocuparea a 15 funcții la Curtea de Apel Nord.
UPDATE 10:20 CSM intervievează cei 10 candidați care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la Curtea de Apel Nord.
- Andrei Guțu judecător, Judecătoria Bălți
- Aurelia Andronache judecător, Judecătoria Edineț
- Alina Țihonschi judecător, Judecătoria Drochia
- Cristina Rîmari judecător, Judecătoria Drochia
- Radu Holban judecător, Judecătoria Bălți
- Cristina Prisacari judecător, Judecătoria Edineț
- Ludmila Iarmaliuc judecător, Judecătoria Orhei
- Svetlana Ghercavîi judecător, Judecătoria Bălți
- Igor Mozgovoi judecător, Judecătoria Bălți
- Elvira Lavciuc judecător, Judecătoria Orhei
Trei concursuri pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la:
- Curtea de Apel Bălți (din 27 decembrie reorganizată în Curtea de Apel Nord) – 10 candidați;
- Curtea de Apel Comrat (din 27 decembrie reorganizată, prin comasarea cu Curtea de Apel Cahul, în Curtea de Apel Sud) – 3 candidați;
- Curtea de Apel Cahul (din 27 decembrie reorganizată, prin comasarea cu Curtea de Apel Comrat, în Curtea de Apel Sud) – 3 candidați.
Două concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor:
- Din rândul judecătorilor (6 candidați);
- Din rândul reprezentanților societății civile (3 candidați).
Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Acest colegiu este format din 3 judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, 2 judecători selectați prin concurs și numiți de CSM și 4 reprezentanți ai societății civile, cu experiență în domeniile dreptului, științelor politice, economiei sau psihologiei, selectați prin concurs și numiți de CSM.
La 19 decembrie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor au fost aleși:
- Ion Talpa, președintele Curții de Apel Bălți.
- Petru Păun, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
- Adrian Cerbu, Judecătoria Criuleni.