Ședința Adunării Generale a Judecătorilor: au fost aleși membrii judecători ai CSM
Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă vineri, 28 aprilie 2023 în ședință, după ce în ședința din 17 martie a fost votată întreruperea evenimentului. Pe ordinea de zi sunt două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor.
Ședința Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie se desfășoară în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău.
UPDATE 16:36 Ședința a fost declarată închisă.
UPDATE 16:30 Judecătorii și-au ales reprezentanții. În urma votării au fost aleși din rândul judecătorilor în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii magistrații:
Vasile Șchiopu de la Judecătoria Ungheni – 220 voturi
Ioana Chironeț de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru – 215 voturi
Sergiu Caraman de la Judecătoria Criuleni – 185 voturi
Maria Frunze de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru – 158 voturi
În calitate de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii a fost aleasă Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru – 148.
Durata mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani.
UPDATE 16:00 Membrii Comisiei speciale „mai au de lucru 30 de minute”, a afirmat președinta ședinței Viorica Puică, care a menționat că sala în care are loc evenimentul a fost închiriată doar până la ora 15. În același timp, aceasta a propus discutarea Declarației Adunării Generale a Judecătorilor. Președinta interimară a CSM Nina Cernat a propus ca documentul să fie expediat judecătorilor și să se amâne aprobarea lui, pentru ca aceștia să-l poată studia.
„Cu 137 de voturi se aprobă propunerea doamnei Cernat”, a spus Puică.
UPDATE 13:55 Procedura de vot s-a încheiat. Membrii Comisiei speciale pentru organizarea procedurii de alegere a judecătorilor în Consiliul Superior al Magistraturii numără voturile valabile.
După efectuarea votării de către toţi judecătorii înregistraţi, preşedintele Comisiei speciale anunţă încheierea votării şi retragerea într-un spaţiu special amenajat pentru deschiderea urnelor de vot şi numărarea voturilor în prezenţa observatorilor.
Înainte de deschiderea urnelor de vot, toate buletinele rămase neutilizate se numără şi se anulează de către Comisie, întocmindu-se despre aceasta un act de anulare, despre care fapt se va consemna în procesul-verbal al votării.
Înainte de numărarea voturilor obţinute, Comisia stabileşte numărul judecătorilor cărora le-au fost eliberate sub semnătură buletinele de vot în baza numărului judecătorilor înscrişi cu semnătură în listele de înregistrare la Adunare.
După verificarea sigiliilor aplicate pe urnele de vot, preşedintele Comisiei, în prezenţa tuturor membrilor Comisiei, deschide urnele şi dispune numărarea voturilor exprimate.
UPDATE 13:00 Judecătorii votează pentru alegerea membrilor CSM.
Conform Regulamentului, votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale.
Fiecare judecător votează personal. Votarea în locul altor judecători este interzisă. Membrul comisiei speciale înmânează judecătorului buletinul/buletinele de vot, conform listei judecătorilor înregistraţi, sub semnătură, numai la prezentarea legitimaţiei de judecător sau a buletinului de identitate, în cazul în care judecătorului nu i-a fost perfectată legitimaţia.
Buletinul de vot se completează doar în cabina de vot. Se interzice completarea de sine stătătoare a buletinului de vot cu alte nume decât cele aprobate de Comisia specială.
Judecătorul va aplica ştampila „votat” în dreptul numelui din buletinul de vot pe care-l alege. Alte însemnări în buletinul de vot nu se admit.
Dacă judecătorul în procesul de votare a completat greşit buletinul, Comisia specială, la cererea acestuia, îi va elibera o singură dată un alt buletin de vot, cazul fiind menţionat ulterior în procesul-verbal cu privire la votare.
Se interzice scoaterea buletinului pentru vot din localul unde se desfăşoară votarea.
UPDATE 12:25 Membrii comisiei speciale verifică cabinele de vot, în timp ce se așteaptă întocmirea buletinelor de vot.
UPDATE 12:05 A fost aprobată lista candidaților: Livia Mitrofan, Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze, Sergiu Caraman.
UPDATE 11:57 Adunarea Generală a Judecătorilor a ales în calitate de membri ai comisiei speciale judecătorii: Lilia Țurcan, Victoria Sanduța, Adrian Cerbu, Galina Vavrin, Ana Panov, Dumitru Racovița, Victoria Sîrbu.
Potrivit Regulamentului, compentețe Comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerilor sunt:
- a) alege preşedintele şi secretarul, cu consemnarea rezultatului în proces-verbal;
- b) distribuie buletinele de vot conform listelor electorale, aprobate de Adunarea generală, separat din partea Curţii Supreme de Justiţie, separat din partea curţilor de apel, separat din partea judecătoriilor, la funcţia de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii, de membru al Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, de membru al Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor şi al Colegiului disciplinar;
- d) distribuie buletinele de vot sub semnătură votanţilor;
- e) verifică cabinele de vot;
- f) sigilează urnele pentru votare;
- g) supraveghează corectitudinea desfăşurării procesului de votare;
- h) deschide urnele, numără buletinele de vot şi stabileşte separat pentru fiecare poziţie rezultatele votării, în prezenţa tuturor membrilor Comisiei;
- i) întocmeşte separat pentru fiecare poziţie procesele-verbale respective privind rezultatele votării, semnate de preşedintele şi secretarul Comisiei, în prezenţa membrilor acesteia, şi le prezintă pentru validare Adunării generale;
- j) candidaţii la funcţia de membru al CSM sau de membru al Colegiului pentru selecţie, Colegiului disciplinar şi Colegiul de evaluare îşi pot desemna observatori de sine stătător din rîndul judecătorilor, pentru supravegherea alegerilor.
- k) Examinează contestaţiile privind rezultatele votării.
UPDATE 11:50 Victoria Sanduța a propus includerea în buletinul de vot a candidaților care au promovat evaluarea integrității etice și financiare, dar și a candidaților care au formulat constestații împotriva deciziei de nepromovare a Comisiei pre-vetting și care se află în curs de examinare pe rolul instanțelor de judecată.
„Astfel, va fi asigurată deblocarea procesului de alegere a candidaților la funcția de membru CSM, cu condiția ca cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în ordine descrescătoare, așa cum prevede legea, vor putea să intre în exercițiul funcției fie imediat, în cazul celor care au promovat evaluarea, fie ulterior, doar dacă vor promova evaluarea după examinarea constestațiilor pendinte”, a propus Sanduța.
Propunerea nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi luată hotărârea.
UPDATE 11:30 Subiectul privind aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor a fost exclusă de pe ordinea de zi cu votul a 230 de magistrați.
UPDATE 11:24 Participanții la ședință au votat pentru ca discursurile ținute să fie de cel mult 5 minute.
UPDATE 11:20 Magistrata Viorica Puică de la Judecătoria Chișinău a fost aleasă în calitate de președintă a ședinței. Pentru candidatura acesteia au votat 208 de magistrați din cei 351 prezenți la Adunare.
Judecătoarea Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău a fost desemnată în calitate de secretară a Adunării Generale a Judecătorilor. Pentru ea au votat 280 de judecători.
UPDATE 11:05 Magistrata Lilia Țurcan de la Judecătoria Edineț și judecătoarea Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău au fost propuse pentru funcția de președintă a adunării, însă niciuna nu a acumulat numărul necesar de voturi.
UPDATE 11:00 Și secretarul Adunării Generale a Judecătorilor Gheorghe Balan s-a retras. Acesta a afirmat că nu mai vrea să exercite atribuțiile de secretar.
UPDATE 10:57 Judecătorii prezenți la ședință au decis, cu 188 de voturi, pentru revocarea lui Anatolie Țurcan din funcția de președinte al ședinței Adunării.
UPDATE 10:45 Anatolie Țurcan a citat o declarație pe care a depus-o vineri dimineața în care își anunțase abținerea pentru exercitarea funcției de președinte al ședinței Adunării, dar a afirmat că nu-și mai susține abținerea
„Mă simt dator cu o justificare, pentru că sigur trezesc nedumerirea dumneavoastră și neînţelegere de ce am decis să procedez în felul acesta. Cineva, cu bună credință, poate spune că sunt un fricos, sau poate și mai rău – sunt un trădător și fug din frică de a exercita simpla funcție de coordonator.
Nu sunt fricos, nu sunt trădător, abținerea pe care am declarat-o de a fi în continuare președinte al Adunării Generale eu singur nu o mai susțin”, a spus Țurcan.
UPDATE 10:25 Judecătorul Anatolie Țurcan, care a fost ales anterior președinte al Adunării, i-a cerut magistratei Nina Cernat, președinta interimară a CSM, „să aibă oleacă de simț” și „să ia loc în sală repede”, în timp ce Cernat l-a invitat la tribună pe membrul non-judecător al CSM Ion Guzun pentru a ține un discurs.
UPDATE 10:10 Adunarea a fost declarată deliberativă. Președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, a deschis Adunarea Generală comunicând prezența a 320 de judecători, din cei 401 judecători în funcție. Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru este prezentă la eveniment.
UPDATE 10:15 „Aveți în mine și în instituția pe care o reprezint un partener determinat pentru dialog și interacțiune. Ceea ce ne-am propus nu este neapărat o revoluție”, a afirmat ministra.
În cadrul ședinței din 17 martie, judecătorii au aprobat crearea unui grup de lucru pentru a elabora o declarație despre starea lucrurilor în justiție. Declarația urmează să fie supusă votului la ședința din 28 aprilie.
Magistrata din cadrul Judecătoriei Chișinău Victoria Sanduța a publicat pe rețelele de socializare câteva pagini din Declarația Adunării Generale a Judecătorilor care va fi adoptată.
Decizia de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor a fost luată de CSM în cadrul ședinței plenare din 14 februarie 2023.
Cele mai recente modificări ale Legii cu privire la CSM stipulează că noul CSM urmează să fie format din 12 membri: șase judecători de carieră, care reprezintă proporțional sistemul judecătoresc: patru – din cadrul judecătoriilor, unul – din cadrul curţilor de apel şi unul – din cadrul CSJ, precum și șase membri ai societății civile, votați de Parlament, după ce trec și ei prin evaluarea Comisiei Pre-Vetting.
Conform legislației, Adunarea Generală a Judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti.
Votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale. Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi şi se semnează de către preşedintele şi secretarul şedinţei, fiind numerotate în ordine consecutivă pe anul curent.