Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Șapte adolescenți urmau să…

VIDEO Șapte adolescenți urmau să facă agitație electorală în favoarea unui candidat, în schimbul unei sume de bani. Poliția îndeamnă părinții să nu-și implice copiii în acțiuni cu caracter politic

Sursa foto: Poliția R. Moldova

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) atenționează luni, 7 octombrie, părinții să nu implice copiii în acțiuni cu caracter politic, acest fapt prezentând „un pericol pentru aceștia, dar și contravine legislaţiei în vigoare a R. Moldova, încălcând drepturile copilului”.

Un asemenea caz, conform Poliției, a fost înregistrat la Comrat. Membrii unei „organizații criminale” au propus și antrenat, sub pretextul realizării unui sondaj în favoarea unui partid politic, implicarea a șapte adolescenți care urmau să facă agitație electorală în favoarea unui concurent electoral.

„Suma de bani, 5370 de lei, drept recompensă, a fost predată la data de 3 octombrie, uneia dintre adolescente. Aceasta a reușit să împartă sume mai mici de bani la trei dintre adolescenții implicați”, precizează oamenii legii.

Luni, 7 octombrie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat despre recepționarea de la IGP a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă. Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Astfel pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de până la 37 500 de lei.

În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat pe 3 octombrie mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.

Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.