Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Protestatarii în chirie”, audiați…

VIDEO „Protestatarii în chirie”, audiați în instanță. Doi reporteri ai ZdG, martori în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor. Avocații au vrut să afle la îndemnul cui a fost realizată investigația

Colaj ZdG

Reporterii Ziarului de Gardă, Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi, au fost audiați în calitate de martori în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor, episodul Marina Tauber. În cadrul audierilor de marți, 14 mai, avocații deputatei au vrut să afle de la reporteri la îndemnul cui a fost realizată investigația „Protestatari în chirie”, dacă reporterii susțin fostul Partid Șor, dacă au participat la protestele organizate de Platforma DA, PAS sau altă formațiune politică și ce au făcut cu cei 400 de lei pe care i-au primit pentru participarea sub acoperire la protestul din 18 septembrie 2022 din centrul Chișinăului.

Colegii noștri au fost audiați în calitate de martori ai acuzării, după ce în septembrie 2022 s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional, în ajunul unui miting din Chișinău. 


Ei au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

La câteva zile după ce au participat la protest, reporterii au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii au fost primiți în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

După publicarea investigației, reporterii ZdG au fost citați la Centrul Național Anticorupție (CNA), unde au depus mărturii despre cele investigate și au predat banii primiți. 

În cadrul ședinței de judecată de marți, 14 mai, jurnaliștii au povestit cum s-au infiltrat în rândul protestatarilor, de ce au făcut-o sub nume de cod și la îndemnul cui au realizat investigația.

Detalii despre audierea reporterilor ZdG și ce au fost întrebați de avocații Marinei Tauber citiți în ediția tipărită a ZdG de joi, 16 mai, și pe site-ul zdg.md.