Procurorii au efectuat percheziții în biroul fostului președinte al Curții de Apel Bălți. Ex-procurorul, actual angajat SIS, Eugeniu Rurac acordă suport acuzatorilor anticorupție
Jurnaliștii de la Nord-News au publicat imagini de la perchezițiile care au avut loc marți, 16 noiembrie, în biroul și domiciliul magistratului Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți, cercetat pentru îmbogățire ilicită.
Ex-procurorul, actual angajat al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Eugeniu Rurac participă la descinderile de la Bălți. Potrivit responsabililor de la SIS, Rurac, care este conducătorul Direcției anticorupție și Integritate din cadrul SIS, acordă suport operativ procurorilor anticorupție pe cazul în care este vizat judecătorul Alexandru Gheorghieș.
Din imaginile video publicate de Nord-News se vede cum mai mulți ofițeri SIS împreună cu procurori, dar și fostul procuror anticorupție Eugeniu Rurac, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”, și care în septembrie curent a fost numit șef de secție la SIS, au intrat în sediul Curții de Apel Bălți, acolo unde au desfășurat descinderi. Magistratul Alexandru Gheorghieș de afla în biroul lui atunci când magistrații au descins acolo.
Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a SIS Daniela Mînzat ne-a comunicat că motivul pentru care Rurac se află la Curtea de Apel Bălți și participă la descinderi este faptul că acesta acordă suport responsabililor de la PA pe acest caz.
Domnul Rurac este conducătorul direcției anticorupție și integritate și acordă suportul operativ pe acest caz Procuraturii Anticorupție”, a declarat purtătoarea de cuvânt al SIS.
Procurorii din cadrul PA în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului Alexandru Gheorghieș din cadrul Curții de Apel Bălți.
Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat marți acordul privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală – percheziții, reținerea și arestarea în privința unui judecător. O solicitare în acest sens a fost depusă în adresa Consiliului de către procurorul general interimar Dumitru Robu.
În septembrie, Eugeniu Rurac a fost numit șef al Secției apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informație şi Securitate (SIS). Detalii aici