Primele declarații ale lui Morari după o lună de arest: „Statul este semicapturat. O să mă descurc singur”
„Încântat! Înseamnă că statul este semicapturat”, a fost prima afirmație a procurorului-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, după ce a fost eliberat vineri, 14 februarie, din arest preventiv și plasat sub control judiciar.
Întrebat care sunt primele acțiuni pe care le va întreprinde, acesta a enumerat: „examinarea cauzei penale în ședință public, apărarea drepturilor persoanle, participarea în instanța de judecată în materie de contencios administrativ, pentru că este în continuare cererea mea prin care am solicitat atât anularea delegării mele pe un termen de 30 de zile”.
„Cu regret, e post factum, decăzută, dar oricum solicit anularea dispoziției privind ocuparea controlului activității Procuraturii Anticorupție. Actualmente, teoretic, dosarul ar trebui să se afle la Curtea de Apel, unde am contestat cu recurs scoaterea de pe rol sau declararea ei ca inadmisibiulă și am înaintat excepția ei de neconstituționalitate, pe motiv că nu poate fi invocată necesitatea respectării procedurii prealabile în circumstanțele în care actul administrativ contestat este cu termen. Dacă eu contestam cu procedură prealabilă, durata era de 30 de zile, ca și a actului administrativ contestat, adică e nonsens. Din acest motiv, prima instanță mi-a respins. A doua cerere de chemare în judecată este la cererea lui Chitoroagă împotriva Procuraturii Generale, ședința e pe 18 februarie, unde s-a solicitat anularea ordinului de repunere în funcție”, a comunicat Morari în fața presei imediat ce a ieșit din sala de judecată.
De asemenea, șeful-suspendat al PA a remarcat că ai săi colegi „au luat apă în gură”, iar unii au fost nevoiți să plece din organele procuraturii.
- Procurori care au gestionat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță, somați să plece din sistem
- Încă o demisie. Procurorul care gestionează dosarul în care e vizat judecătorul Sternioală pleacă din sistem
„Eu trebuia să lupt. N-am făcut pe timpul cela, am început acum a lupta și eu v-am arătat consecințele. Colegii mei, cu regret, după exemplul în care trec eu, au luat apă în gură și intuiesc că o să dureze procedura respectivă. Uitați-vă ce se întâmplă: unii colegi au plecat, pe unii i-au avertizat să plece. Acum eu sunt singur în fața unei mașinării întregi. Eu nu mă plâng, nu vreau ajutorul cuiva, eu singur o să mă descurc, chiar dacă o să dureze 8-10 ani”, a conchis acesta.
Astăzi, 14 februarie, a avut loc prima ședință de judecată privind primul dosar în care figurează Morari, bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice.
Totodată, pe numele său a fost pornit o altă cauză, șeful suspendat al pa fiind bănuit de îmbogățire ilicită.
La 10 ianuarie, în ziua când au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.