Prima conferință de presă susținută de procurora șefă a PA la început de mandat. Veronica Dragalin: „În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare”
Veronica Dragalin, noua procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a susținut vineri, 19 august, prima conferință de presă, la început de mandat. Dragalin a vorbit despre primele impresii și activități întreprinse la început de mandat, precum și despre viziunile, scopurile și obiectivele trasate în vederea sporirii eficienței în activitatea Procuraturii Anticorupție.
„Cred că PA are responsabilitatea de a implementa politici și proceduri interne care să asigure că toți oamenii sunt tratați în mod egal, conform legii, indiferent de funcție, apartenență politică, opinii, avere sau orice alt aspect. Asigurarea aplicării egale a legii va combate percepția de o justiție selectivă. Asta înseamnă că noi ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează personale cu cea mai mare putere din țară, foști, dar pentru mine mai important actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri, politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează.
Trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale. Organele de control ale statului, mai bine spus, conducerea acestora, actuală și fostă, vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare.
Doresc să oferim cât mai multă transparență și informații relevante despre dosare. Este foarte important ca presa și întreaga societate să poată să analizeze independent cât mai multe informații și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, argumentat, că poziția acuzării este motivată, că nu există niciun fel de discriminare pe criterii politice sau de altă natură.
Avem acum numeroase restricții, impuse de lege, privind ce putem și ce nu putem prezenta. Consider că unele din aceste restricții sunt exagerate, vom analiza legislația, bunele practici internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor reguli. (…) Pe fiecare caz va exista un plan aprobat de comunicare cu mass-media. Comunicarea va fi făcută prin intermediul briefingurilor și a comunicatelor de presă. Noi nu ne dorim show, dar transparență, corectitudine și eficiență. (..) Vom spune atât de mult cât va permite legea și interesul anchete”, a declarat Dragalin.
Discursul despre primele 15 zile de lucru de la preluarea mandatului de procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție a început cu o metaforă.
„Simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți, care chiar acum riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi ca procurori și ofițeri, în această instituție, suntem responsabili să-i salvăm pe toți. (…) Noi ne aflăm într-o situație de criză în care suntem obligați să acționăm ca un sistem de triaj.
(…) Până în prezent în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției, prin atragere la răspundere penală. În R. Moldova a existat atât de multă corupție încât nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze. (…) Avem un număr foarte mare de dosare și un număr foarte mic de procurori și ofițeri. Noi ca instituție avem responsabilitatea de a investigă cazuri în care o persoană a plătit o mită de 20 de euro pentru un certificat fals la COVID, dar avem și cazuri penale cu probe, care sunt cauze de rezonanță. (…) Trebuie să ne concentrăm pe corupția mare și cazuri de rezonanță, cele mari din trecut, dar toate schemele și corupția care există în țara noastră pân în ziua de astăzi. (…) Scopul nostru nu este neapărat să băgăm cât mai multă lume la închisoare, scopul nostru este să descurajăm corupția.
(…) Criminalii din sistem, mă refer la procurori, judecători și ofițeri, sunt cei mai periculoși criminali. Asta include nu doar acceptarea sau solicitarea de mită pentru a afecta cazuri, dar include și scurgerea ilegală de informație care obstrucționează justiția și care sunt infracțiuni penale. (…) Nu ne putem permite să rămână așa oameni în sistemul nostru. Condamnările definitive vor lua timp. Primele rezultate palpabile vor veni nu peste noapte și poate nici peste câteva luni. Eu, ca șeful acestei instituții, voi dedica toate resursele (care sunt n.r.) la dispoziția mea, să investigăm așa feluri de abuzuri și corupție și eu vă promit că pentru așa fel de infractori vom cere cele mai dure măsuri și pedepse penale care ne permite legea. Aceasta este prima prioritate cheie pe care am identificat-o în primele 15 zile”, a declarat noua procuroră șefă a PA, Veronica Dragalin.
Pe 1 august 2022, Veronica Dragalin și-a început activitatea în calitate de procuroră-șefă a PA. La evenimentul de prezentare a Veronicăi Dragalin au participat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Pe 5 august 2022, Dragalin, însoțită de procurorul general interimar, Dumitru Robu, s-a prezentat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) unde a depus jurământul de învestire în funcție.
Veronica Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al PA pe 7 iunie 2022. O decizie în acest sens a fost adoptată de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Veronica Dragalin a obținut cel mai mare punctaj la proba interviului – 72,15 puncte.
Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Potrivit datelor publicate pe site-ul Universității din California de Sud, Veronica Dragalin a fost procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.
Conform CV-ului său, în 2019, Veronica Dragalin a obținut Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF). În anul 2020, ea a obținut Premiul Directorului FBI.