Percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile celor patru judecători pentru care CSM a eliberat acordul privind demararea urmăririi penale
Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA), efectuează percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile celor patru judecători pentru care plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis marți, 14 noiembrie, sesizările procurorului general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor magistrați, cercetați penal de către Procuratura Anticorupție.
Conform președintelui interimar al CSM Sergiu Caraman, cei patru judecători sunt de la Judecătoria Chișinău și de la Curtea de Apel Chișinău, iar dosarele penale sunt conectate.
Din imaginile publicate de CNA, se vede cum ofițerii au desfășurat percheziții la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.
În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență (art. 324 alin.(3) lit.a), art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal). Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.
Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență (art. 42 alin.(5), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal) și, respectiv, trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.
Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă (art. 325 alin.(3) lit.a1) din Codul penal), fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.
„În acest context, ținem să asigurăm că investigațiile penale se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal. Cu detalii suplimentare vom reveni”, a menționat PA.
Cu 8 voturi „pro” și 0 voturi „împotrivă”, CSM a admis sesizarea procurorului general interimar referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea acțiunilor penale în privința a patru judecători, fără a le face publice numele magistraților.