PCCOCS anunță că alți trei bănuiți și doi martori au fost identificați în dosarul „dezordinilor în masă”
Polițiștii și procurorii au identificat alte cinci persoane în cadrul investigării pregătirii dezordinilor în masă în timpul protestului desfășurat la data de 12 martie curent. Aceștia sunt bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 75 de ani, din Bălți și Sângerei, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
„Persoanele ar avea legătură cu cei șapte trimiși pe banca acuzaților de către procurorii PCCOCS, în aprilie 2023. Aceștia cooperează cu autoritatea de investigație, care le-a atribuit statut de martor pentru două persoane și statut de bănuit pentru trei persoane”, anunță procurorii PCCOCS.
Statutul procesual-penal le-a fost acordat urmare a perchezițiilor desfășurate joi, 27 aprilie, cu sprijinul angajaților „Fulger.”
„Acțiunile au fost desfășurate în cadrul cauzei penale pornite la finele lunii septembrie a anului 2022, pornite de procurorii PCCOCS. Printre obiectele relevante cauzei, la percheziții au fost ridicate cuțite de diferite modele, un pistol pneumatic, înscrisuri de ciornă, precum și mijloace bănești în MDL și EUR”, mai anunță PCCOCS.
Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor persoane în cadrul grupului criminal organizat cercetat, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Arestați pentru „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că a destructurat o operațiune planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.
În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.
Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, declara șeful Poliției Naționale.
Pe 14 martie, cele șapte persoane care, potrivit autorităților, planificau pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. În aprilie, arestul preventiv a fost prelungit cu încă 30 de zile.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 20 aprilie despre terminarea urmăririi penale în dosarul de învinuire pentru pregătirea dezordinilor în masă a celor șapte bărbați reținuți pe 11 martie, menționând că dosarul va fi trimis în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor.