Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Natalia Gavrilița, despre sancțiunile…

VIDEO Natalia Gavrilița, despre sancțiunile SUA impuse lui Șor, Plahotniuc și mai multor entități: „În cadrul CSE vom adopta decizii care vor permite punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale”

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) vor adopta mai multe decizii care vor permite punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale. Declarația a fost făcută luni seară, 31 octombrie, de către prim-ministra Natalia Gavrilița.

„(…) Vizavi de subiectul sancțiunilor și celelalte 21 de persoane incluse de către autoritățile SUA în lista sancțiunilor pentru furtul banilor și al votului cetățenilor, vă asigur că Guvernul va continua să depună toate eforturile pentru a întoarce acești bani furați și pentru a-i sancționa conform legii. În acest sens, azi, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale vom adopta mai multe decizii care vor permite punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale. Așa cum am promis, hoții de miliarde nu vor evita la nesfârșit justiția (…)”, a declarat Gavrilița.

Totodată, șefa Cabinetului de miniștri a oferit detalii despre acțiunile întreprinse de autorități după ce o rachetă, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. 

„(…) Nu putem lăsa fără răspuns faptul că viețile unor cetățeni ai noștri au fost puse în pericol. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat deja declararea de persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Acesta din urmă este obligat să părăsească teritoriul R. Moldova. La Naslavcea s-au deplasat imediat polițiști și salvatori pentru a preleva probe și a audia martori. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a convocat de îndată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale locale care va evalua pagubele de la cele 26 de gospodării afectate (…)”, a afirmat Natalia Gavrilița.

Pe 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”. Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

La scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei. Potrivit șefei statului, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este „complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.