Mita de 20 de mii de dolari de la IP Botanica: Discuția șefului inspectoratului cu cetățeana Ucrainei
Centrul Național Anticorupție (CNA) prezintă o parte din dialogul șefului IP Botanica, Sergiu Rusu, și o cetățeană a Ucrainei. Aceasta îi explică cui îi va fi virată „taxa de protecție” de 20 de mi de dolari pe care polițistul a denunțat-o.
Bănuita: Noi vrem să avem măcar un pic de securitate, ca să nu ne controleze atât de mult, pentru că e clar un call-centru.
Șeful IP: E despre ce am vorbit?
Bănuița: Da. Zece mii de dolari.
Șeful IP: Bine.
Bănuita: Și la 1 iunie, la dvs. cu încă 10 și mai departe deja va fi 20.
Șeful Inspectoratului de Poliției Botanica, Sergiu Rusu, este cel care a denunțat mita de 20 de mii de dolari, taxă de protecție. Banii au fost propuși de un cetățean al Ucrainei pentru ca Rusu să-i scutească afacerea de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului, scrie pulsmedia.md, citând surse. Informația a fost confirmată și de sursele ZdG.
Anterior, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că un cetățean al Ucrainei este vizat într-un dosar de corupere activă, fiind reținut pentru o perioadă de 72 de ore. Acesta a fost denunțat de șeful unui inspectorat de poliție din municipiul Chișinău după ce i s-ar fi propus 20 de mii de dolari.
Potrivit materialelor urmăririi penale, începând cu luna aprilie 2024, un grup de persoane, printre care doi cetățeni ai Ucrainei, aflându-se în municipiul Chişinău, au organizat coruperea șefului unui inspectorat de poliție din capitală, în schimbul oferirii protecției activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”.
Taxa de protecție urma să-i scutească de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului, afacerea menționată având conexiuni și cu alte oficii cu activități similare din R. Moldova.
Astfel, în perioada aprilie-mai 2024, cetățenii Ucrainei au oferit șefului inspectoratului de poliție din capitală mijloace bănești în sumă totală de 20 mii de dolari, fapta infracțională fiind documentată de CNA, în comun cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI.
Joi, 30 aprilie, oamenii legii au desfășurat percheziții la sediul call-centrului, afacerea pentru care se cerea protecție, fiind ridicate mijloace financiare în sumă cumulativă de circa 250 000 de lei, mai multe dispozitive electronice de stocare a informațiilor, dar și diverse înscrisuri aferent activității oficiului.