Liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc susține că „a primit propuneri de a participa la crearea destabilizărilor în masă” și îl acuză pe ex-șeful PA, Viorel Morari, de reținerea sa
Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, reținut în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri la Durlești, a declarat că „a primit propuneri de a participa la crearea destabilizărilor în masă și îl acuză pe ex-șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, de reținerea sa”.
Deocamdată, Viorel Morari nu a comentat acuzațiile aduse de Vasile Costiuc.
În context, Costiuc vine cu amenințări declarând că „dacă va primi 30 zile de arest va face dezvăluiri cu privire la reținerea sa”.
„Așteptăm decizia instanței. Problema-i mult mai amplă și e politică. Pe 11 ianuarie am primit propuneri să particip la destabilizări în masă și am refuzat și pe 12 am fost luat de acasă. În izolator am primit propuneri ca să recunosc vinovăția și să trec de partea unor grupuri obscure pentru a participa la formarea unui nou Guvern. (…) Cei care au fost „slugi” de a lui Morari așa și o să rămână. Întrebați-l pe Viorel (nr. Ex-șeful PA Viorel Morari) cine stă în spate?”, a declarat Vasile Costiuc.
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează demersul înaintat de procurori pe numele lui Costiuc privind aplicarea măsurii preventive pentru 30 de zile.
Consilier municipal, Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuți pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar.
Între timp, Procuratura Anticorupție anunță că trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din miercuri dimineață. Detalii aici
Anterior, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.
La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului, au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul din Durlești. Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.
Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.