Judecătorii au început să vorbească: „Cei care intră în luptă cu justiția, trebuie să fie pregătiți să țină piept acestei lupte”
Adunarea Generală a Judecătorilor, care s-a desfășurat vineri, după o pauză de 4 ani, a fost întreruptă până la 28 aprilie, timp în care magistrații și-au propus să elaboreze o declarație comună cu privire la situația din sistem. Prin această întrerupere a fost amânată alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce, într-o primă etapă, cinci judecători, toți din prima instanță, au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.
Judecătorii participanți la Adunare au păreri împărțite despre pulsul actual al sistemului judecătoresc, despre reforma inițiată de actuala guvernare, dar și despre procesul de evaluare a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător. Unii acuză guvernarea că încearcă să subjuge sistemul judecătoresc, în timp ce alții își pun speranțe că reforma va avea un rezultat bun.
Victor Micu: „Noi am eliberat locul. Acum, poftim!”
Victor Micu, care în ziua desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor încă mai era membru al Consiliului Superior al Magistraturii și judecător la Curtea Supremă de Justiție, dar care urma să părăsească sistemul judecătoresc peste numai trei zile, s-a arătat nemulțumit de modul în care actuala guvernare a inițiat reforma justiției.
„Reforma justiției trebuie să fie efectuată din interior și de specialiști care cunosc materia. Trebuie să fie atât reprezentanți ai societății civile, cât și cei din sistemul judecătoresc. Dacă nu pui problemele pe care le cunoaștem noi din interior, nu poți să faci reformă. Nu este bine când se vorbește despre sistemul judecătoresc cum că sunt corupți sau… Sunt cazuri între cazuri. Eu nu cred că este un sabotaj (recentele demisii, n.r.). Fiecare, vă spun cinstit, a hotărât personal. Eu nu cred că s-au înțeles. Eu personal, nu am vorbit cu nimeni să văd dacă pleacă sau nu. Marea majoritate a colegilor cu care am discutat au spus că s-au săturat de învinuiri generale. Întotdeauna s-a pus accentul pe judecătorii tineri. Noi am eliberat locul. Acum, poftim! O să vină alți judecători, poate mai buni decât noi, mai deștepți”, a spus Micu.
Liliana Catană: „Mulțumesc țărilor care ne întind sacul cu bani și ne învață să facem democrație”
Iar Liliana Catană, judecătoare CSJ care a demisionat recent din sistem, acuză guvernarea că își dorește subjugarea justitiei.
„Cei care intră în luptă cu justiția trebuie să fie pregătiți să țină piept acestei lupte. Pregătiți din punct de vedere legal. Nu putem să călcăm peste capete doar ca să atingem niște scopuri. Eu astăzi am fost nevoită să plec, deoarece eu nu convin, ca și colegii mei, de altfel. Domnul Grosu a spus că judecătorii au plecat prin evadare. Nu am evadat, Doamne ferește”, a spus ea.
Tot Liliana Catană a declarat că „mai am încă 10 ani pe care i-aș fi putut da acestui sistem. În țările, cărora le mulțumesc că ne întind sacul cu bani și ne învață să facem democrație, judecătorii cu experiență se prețuiesc la maximum. Dacă vă duceți în Curtea Supremă a SUA, pentru că de acolo, de fapt, vine licoarea, și nu de la răsărit, o să vedeți…”.
Cu referire la blocarea activității CSM prin amânarea alegerii membrilor CSM, Catană acuză, și de această dată, politicul.
„Nu putem ști când va fi un CSM funcțional, dar nu putem să punem vina doar pe sistem. Noi trebuia să petrecem foarte multe adunări, dar iarăși, politicul ne-a blocat. Ne-a blocat prin faptul că le-a interzis membrilor CSM să iasă din birouri ca să fie cvorumuri, prin dispoziții de tot felul”, a spus Catană.
Victoria Sanduța: „Acești membri ai CSM-ului expirat au fost îmbrățișați de actuala clasă politică, pentru a-i folosi în așa-zisele reforme”
Și magistrata Judecătoriei Chișinău, Victoria Sanduța, acuză politicienii de imixtiune în sistemul judecătoresc, dar spune că de vină pentru asta ar fi judecătorii.
„Recunoaștem că vinovați de starea actuală din sistemul justiției suntem noi, judecătorii. Să ne asumăm responsabilitatea să vină puterea judecătorească la ea acasă, adică alături de cele două puteri în stat, pe aceeași treaptă, pe picior de egalitate și să facem curățarea din interior. Îmi pare rău că nu s-a reușit acest lucru până acum. Acești membri ai CSM-ului expirat, care au fost pe timpul statului capturat, au fost îmbrățișați de actuala clasă politică, pentru a-i folosi în așa-zisele reforme care acum au fost desființate de avizul Comisiei de la Veneția”, a spus Sanduța.
În viziunea judecătoarei, recentele plecări din sistem ale judecătorilor sunt „o consecință logică a discursului de ură promovat de către politicieni din 2019 încoace”.
„Nu este adevărat ceea ce vorbește politicul, cum că justiția este total capturată. Eu din 2017, de când activez în sistem, am emis hotărâri corecte și absolut independente, fără presiune din interior sau exterior și vreau să continui să fac acest lucru fără comisii create și instituite de politic, de Parlament, de parteneri de dezvoltare care să-mi facă mie un filtru care, de fapt, este politic și nu un filtru de competențe. Dacă mergem să alegem cinci din cinci, pentru că patru membri vor fi în CSM și unul supleant, aceasta este o numire și o selecție politică de către Comisia Pre-Vetting”, a mai spus Sanduța.
Livia Mitrofan: „Interesul meu este ca judecătorul să fie privit ca o persoană demnă și care respectă legea în totalitate”
Judecătoarea Livia Mitrofan care aspiră la un fotoliu CSM, după ce a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a punctat că a vizitat mai multe instanțe și a constatat că sistemul judecătoresc se află într-un colaps absolut.
„Am văzut că, la moment, sistemul judecătoresc se află într-un colaps absolut. Este vorba despre volumul de lucru, lipsa independenței, lipsa garanțiilor sociale și a garanțiilor în general. Mai mult, în unele instanțe am constatat că nici condiții tehnice nu sunt. Eu am interesul să avem un sistem puternic și unit, un sistem viabil, cu mecanisme pentru a putea activa în continuare. Am interesul ca mandatul judecătorilor noștri să fie prelungit, ca ei să poată activa și astfel să fie luat din sarcina celorlalți judecători. Am interesul ca, în viitor, societatea să ne privească ca una dintre cele trei puteri ale statului. Judecătorul, ca un exponent al puterii judecătorești, să fie privit ca o persoană demnă și care respectă legea în totalitate”, a menționat Livia Mitrofan.
Vladislav Holban: „Pre-Vettingul a generat mai multe controverse, ceea ce nu face bine percepției publicului vizavi de reforma respectivă”
Magistratul Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting și a contestat decizia Comisiei la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), spune că reformarea sistemului judiciar este o „necesitate stringentă”, însă modul în care aceasta a fost începută generează neclarități.
„Consider că era o necesitate stringentă de a interveni în a reforma sistemul judecătoresc, însă în rezultatul evaluării de către Comisia Pre-Vetting a candidaților, au apărut unele neclarități referitor la aplicarea legii. Comisia de la Veneția a atras atenția asupra acestor fapte și sper că atunci când va avea loc evaluarea colegilor în Vetting, să se țină cont de ele și să fie ajustate la prevederile legale, la normele internaționale, pentru a asigura o garanție inclusiv pentru persoanele care urmează să fie supuse evaluării, care ulterior să le dea și încrederea cetățenilor față de sistemul judecătoresc, încredere care a și generat această reformă. Pre-Vettingul a generat mai multe controverse, ceea ce nu face bine percepției publicului vizavi de reforma respectivă. Totuși, sperăm că lucrurile vor merge pe cale dreaptă și reforma va genera efecte pozitive”, a spus judecătorul.
Vitalie Stratan: „Eu vreau ca fiecare dintre reforme să fie coordonată între puteri”
Vitalie Stratan, un alt judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting și a contestat decizia Comisiei la CSJ, își pune speranțe că reforma va avea un rezultat bun.
„Sistemul judecătoresc trebuie să fie consolidat și doar cu aportul judecătorilor care sunt în sistem trebuie să avem un cadru lucrativ în toate instanțele de judecată, inclusiv cu modificările care sunt aduse acum în legislație. În sistemul judecătoresc reformele se petrec de mulți ani. Eu vreau doar intenția să fie bună și fiecare dintre reforme să fie coordonată între puteri. Noi ca judecători trebuie să ne facem meseria corect, prin adoptarea actelor și dispozițiilor. E bine că a fost convocată Adunarea generală după o perioadă mare de timp și este bine ca noi să ne consolidăm ca și judecători, să discutăm”, a spus magistratul.
Președinta: „Justiția a fost sechestrată de interesele comune ale unor judecători”
Președinta Maia Sandu a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate, după ce a eșuat alegerea membrilor CSM. În cadrul ședinței s-a decis accelerarea creării CSM-ului. „CSM urmează să fie funcțional timp de 30 de zile, nu mai târziu. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting și din acești membri se va crea CSM și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii”, a spus șefa statului. Potrivit acesteia, o altă recomandare a CSS este ca în sistemul de justiție să fie aduși specialiști tineri.
„Adunarea s-a desfășurat cu încălcări. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției. Cei care nu își pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți au ținut lecții de moralitate cetățenilor. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesele comune ale unor judecători care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca Laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”, a spus Maia Sandu.