Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Dosarul achiziționării blanchetelor pentru…

VIDEO Dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, episodul Andronachi. Instanța a respins cererea de conexare a dosarului la o altă cauză cu nouă inculpați

Colaj realizat de Dan Cojocaru, ZdG

Dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, în care printre inculpați se numără ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi și fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, a ajuns pe masa magistraților la doi ani de la inițierea urmăririi penale. După ce ne-a ignorat de două ori, Andronachi a declarat că pledează nevinovat, alți doi inculpați nu au vrut să discute cu noi, iar o inculpată nu s-a prezentat în ședință din motive personale. 

Avocații au înaintat o cerere de conexare a acestui dosar, care numără patru inculpați, la un alt dosar cu nouă persoane vizate. „E evident că dosarul nu poate fi examinat separat, pentru că această cauză penală este o continuare”, a argumentat apărarea. Cererea însă a fost respinsă de magistrata Ana Cucerescu.

Joi, 16 ianuarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani s-a desfășurat prima ședință în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, episodul în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara și alte două persoane din mediul de afaceri, Alexandru Vîlcu și Carolina Andriuță, sunt învinuiți de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.  

Dosarul este instrumentat de acuzatorul de stat Vitalie Codreanu, care nu a promovat evaluarea integrității când a candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Vladimir Andronachi este reprezentat de avocatul Vladimir Moșneaga, fostul procuror care a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura și actualul său client, Andronachi. Vladislav Zara și Alexandru Vîlcu sunt reprezentați de apărătorul Vasile Nicoară, iar inculpata Carolina Andriuță îl are avocat pe Viorel Pocaznoi.

Argumentele apărării în vederea conexării dosarului în care sunt patru inculpați cu un dosar în care sunt nouă

În cadrul primei ședințe, avocatul Vasile Nicoară a înaintat cerere de conexare a dosarului. În 20 ianuarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, părțile din dosar s-au expus asupra cererii înaintate de avocatul Vasile Nicoară privind conexarea cauzei ce este numită generic „dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte”, episodul Andronachi, Zara, Vîlcu și Andriuță, la cauza din care a fost disjunsă – episodul în care figurează Serghei Railean, fostul șef al ASP și opt angajați ai instituției. 

„Inculpații din acest dosar sunt acuzați de faptul că au preluat schemele puse în aplicare de inculpații din celălalt dosar. E evident că dosarul nu poate fi examinat separat, pentru că această cauză penală este o continuare”, a argumentat avocatul Vasile Nicoară. 

Și avocatul Viorel Pocaznoi, care apără interesele inculpatei Andriuță, în discuție cu ZdG, a menționat că susține conexarea. Pocaznoi spune că aceasta nu ar fi o încercare de tergiversare și că numărul de 13 inculpați într-un dosar nu ar putea fi un impediment în organizarea ședințelor de judecată. 

A negat o posibilă tentativă de tergiversare și avocatul lui Andronachi. „O să fie mare diferență între 9 și 4 dacă acolo vor fi 13? Cum va fi tergiversare?” ne-a întrebat retoric avocatul lui Andronachi, fostul procuror Vladimir Moșneaga.  

În instanță, procurorul obiectează cererea de conexare, în discuție cu presa – o justifică?

Procurorul Vitalie Codreanu, în ședința de judecată din 20 ianuarie, a obiectat asupra cererii avocatului Vasile Nicoară privind comasarea acestei cauze penale cu un alt dosar în care sunt nouă inculpați. 

Nu consider oportună conexarea celor două dosare, întrucât primul trimis în judecată se află la o etapă avansată și numără 100 de volume, iar al doilea numără 60 de volume. Conexarea celor două cauze penale ar duce la tergiversarea examinării dosarului”, a argumentat Codreanu în fața instanței. 

Întrebat de ZdG imediat după ședință dacă crede că cererea parvenită din partea avocatului ar fi o încercare de tergiversare a procesului de examinare a prezentei cauze, acuzatorul de stat și-a schimbat retorica: „Cererea este argumentată”, spune Codreanu. 

Întrebat de ZdG dacă cererea de conexare este o tentativă de tergiversare venită din partea apărării, acuzatorul de stat a exclus această ipoteză: „Nu, nu, nu, evident, nu. Din partea părții apărării, nu. Partea apărării a făcut o cerere destul de argumentată, dar sunt sigur că nu e vorba despre tergiversare.”

„Noi am pledat pentru ca dosarele să nu fie conexate, dacă s-ar conexa, ar dura foarte mult examinarea lor. Și martori sunt mulți, și probe scrise sunt foarte multe, de aceea credem că ar fi mai bine să se examineze separat”, a adăugat Vitalie Codreanu. 

Instanța a respins cererea

Marți, 21 ianuarie curent, magistrata Ana Cucerescu a respins cererea de conexare a dosarului. „Încheierea definitivă, cu drept de atac odată cu fondul cauzei”, a punctat magistrata.

Acuzațiile aduse de procurori: 140 de milioane de lei prejudiciu adus Agenției Servicii Publice 

Conform probelor administrate, fostul director al ASP, Vladislav Zara, împreună cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, un apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc și alte două persoane din mediul de afaceri, Carolina Andriuță și Alexandru Vîlcu, ar fi acționat în interesul unei organizații criminale, perfectând acte juridice pentru a prelungi contractul cu o companie externă căreia îi era achitată o sumă fixă (sub denumirea de „taxă royalty”) pentru fiecare act emis de ASP. Taxa royalty a fost achitată de către ASP în perioada 2019-2020, cauzând instituției un prejudiciu deosebit de mare, de peste 140 de milioane de lei. Banii, în valoare de 5 milioane de euro, ajungeau în acea companie și ar fi fost ulterior spălați prin alte companii offshore, beneficiarii fiind conducătorul și persoanele afiliate grupului criminal organizat.  

Dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, disjuns în două episoade

Dosarul intitulat generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte” are două episoade. La 22 octombrie 2021, Procuratura Generală a inițiat urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul ASP. La 5 aprilie 2022 a fost pornită o cauză pe același subiect, ambele fiind ulterior conexate într-o procedură unică.  

La 11 noiembrie 2022, PA a anunțat că a fost terminată urmărirea penală în privința a nouă persoane care figurează în dosarul penal numit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”, fiind trimis în judecată episodul în care figurează Serghei Railean, fostul șef al ASP și alți opt angajați din cadrul instituției.

Dosarul penal în care figurează Vladimir Andronachi, Vladislav Zara, Alexandru Vîlcu și Carolina Andriuță  a fost trimis în judecată la 27 decembrie 2024. 

„Acest material a fost realizat grație suportului poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Asociației «Media-Guard» și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.”