Directorul Penitenciarului nr. 18 – Brănești, reținut acum două zile, este suspectat, împreună cu mai mulți deținuți, de escrocherii cu carduri bancare. Ce spune Poliția
Directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, despre care Ziarul de Gardă a scris joi că a fost reținut pentru 72 de ore, este suspectat, împreună cu mai mulți deținuți, de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.
Poliția Capitalei a emis astăzi, 12 februarie, o notă informativă prin care a anunțat că o grupare criminală formată din 12 membri a fost documentată și destructurată de către autorități pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.
Poliția menționează că membrii grupării au vârstele cuprinse între 20 și 45 ani, sunt originari din diferite raioane ale țării, iar doi dintre suspecți – presupuși organizatori își ispășesc pedepsele în locurile de detenție, dar și că unul din suspecți deține o funcție de conducere în unul din penitenciarele din R. Moldova, fără a anunța, însă, denumirea instituției penitenciare, dar și numele funcționarului.
Sursele ZdG ne-au comunicat că funcționarul suspectat de escrocherie este directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, despre care ZdG a scris joi, 11 februarie, că a fost reținut pentru 72 de ore, după ce la 5 februarie curent în cadrul instituției a avut loc o altercație între deținuți, iar unul dintre ei a ajuns în stare gravă în staționarul penitenciarului.
Responsabilii din cadrul Poliției Capitalei au publicat și imagini video din timpul descinderilor.
Nota emisă astăzi de către Poliția Capitalei:
„O grupare criminală formată din 12 membri, a fost documentată și destructurată de Direcția de Poliție mun. Chișinău de comun cu Procuratura mun.Chișinău oficiul principal și cu sprijinul angajaților din cadrul BPDS ,,Fulger” al IGP, pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Totodată, de către angajații subdiviziunii de Securitate a unei bănci comerciale, a fost acordat tot suportul informațional necesar.
Membrii grupării au vârstele cuprinse între 20 și 45 ani, sunt originari din diferite raioane ale țării, iar doi dintre suspecți – presupuși organizatori își ispășesc pedepsele în locurile de detenție.
De asemenea, unul din suspecți s-a dovedit a fi cu funcție de conducere în unul din Penitenciarele din Republica Moldova. Activitatea camuflată şi bine organizată a fost monitorizată de către organele de drept timp de 5 luni, perioadă în care s-au acumulat probe concludente ce ar demonstra complicitatea figuranților în comiterea escrocheriilor.
Potrivit materialelor, pe parcursul anului 2020 și până în prezent, suspecții ar fi însușit de pe cardurile bancare ale cetățenilor mijloace bănești în sumă totală de 701 986,1 lei MDL, fiind stabilite la moment 150 de cazuri. Concomitent, oamenii legii au stabilit că activitatea acestora era bine determinată, fiecare membru al grupării criminale având rolul său în comiterea infracțiunii, iar o parte din mijloacele financiare însușite din comiterea infracțiunilor erau îndreptate pentru dezvoltarea și menținerea grupului criminal.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile, locurile de muncă și în automobilele figuranților, forțele de ordine au depistat și ridicat mai multe carduri bancare utilizate fraudulos la comiterea infracțiunilor, cartele SIM, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă și mijloace bănești. Toți membrii grupului infracțional au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore, fiind plasați în Izolatorul de Detenție din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău. Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă închisoare pe un termen de până la 8 ani.
În prezent, procurorii și polițiștii continuă acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigație pentru documentarea, stabilirea și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în activitatea criminală”, se menționează în notă.
ZdG a solicitat joi, 11 decembrie, informații de la ANP pe marginea acestui subiect, iar responsabilii din cadrul instituției ne-au comunicat că vor reveni mai târziu pentru a ne oferi informații, însă nici până astăzi nu au revenit.