Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ CSP va propune numirea…

VIDEO CSP va propune numirea în funcția de procuror, în temeiul vechimii în muncă, a trei candidați la Ialoveni, Hîncești și Ceadîr Lunga. Două persoane dintre cele care s-au arătat interesate de Oficiul Principal al Procuraturii UTA Găgăuzia, fără niciun vot din partea Consiliului

Captură de ecran/Youtube

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit în ședință joi, 27 iunie. Pe ordinea de zi au fost incluse 8 subiecte.

UPDATE 13:20 Nicolae Dumbrăveanu a fost desemnat în funcția de procuror, în temeiul vechimii în muncă, în cadrul Procuraturii raionului Ialoveni, iar Marcel Caras – procuror în Procuratura raionului Hîncești.

Nicolae Dumbrăveanu a activat în perioada 10 mai 2006- 24 iunie 2019 în cadrul Procuraturii, deținând funcția de procuror în diferite subdiviziuni. Din 2019, a activat în calitate de avocat.

Marcel Caras are experiență în domeniul juridic de 14 ani și 8 luni, inclusiv de 10 ani și 1 lună în funcția de procuror.

Pentru funcția de procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Principal, niciunul dintre cei doi candidați care și-au exprimat ca primă opțiune această instituție, Vasili Levițki și Evgheni Hadji, nu a primit susținerea CSP. Vasili Levițki a primit doar 4 voturi din 7, număr insuficient, iar Evgheni Hadji nu a primit niciun vot. Nici Veaceslav Cujbă, care are o experiența în domeniul juridic de 29 de ani și 7 luni, inclusiv de 12 ani și 6 luni în funcția de procuror, nu a acumulat niciun vot.

Anatoli Arabadji urmează să fie propus pentru numirea în funcția de procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Ceadîr Lunga.

Nicolae Dumbrăveanu

Marcel Caras

Vasili Levițki

Evgheni Hadji

Anatoli Arabadji

Veaceslav Cujbă

La data de 13 și 14 iunie, Consiliul Superior al Procurorilor a desfășurat proba de interviu în cadrul procedurii de selecție a 7 candidați la funcția de procuror, cu 10 ani vechime în muncă , înscriși în concursurile inițiate prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-62/2023 din 23.03.2023.

Cele patru funcții scoase la concurs sunt:

  • procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Principal (1 funcție);
  • procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Ceadîr Lunga (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Ialoveni (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Hîncești (1 funcție).

La concursurile anunțate de CSP s-au înscris 13 candidați, dintre care doar 7 au ajuns la proba interviului, acumulând următorul punctaj:

  • Nicolae Dumbrăveanu – 52,28 puncte.
  • Vasili Levițki – 46,77 puncte;
  • Marcel Caras – 44,87 puncte;
  • Anatoli Arabadji – 41,12 puncte;
  • Sergiu Zmeu – 40 puncte.
  • Veaceslav Cujbă – 38,12 puncte;
  • Evgheni Hadji – 37,44 puncte;

UPDATE 11:05 Cristian Prepeliță, absolvent al Institutului Național al Justiției (INJ), care candidează la funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ungheni, a obținut punctajul final de 49,4. Prepeliță a absolvit INJ în anul 2022, cu nota generală – 8,82. Acesta a mai fost audiat anterior de CSP, obținând punctajul 49,71.

Prepeliță a înaintat o cerere de recuzare a membrului CSP Andrei Cebotari, susținută de toți membrii CSP, cu excepția ministrei Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

„Domnul Cebotari este căsători cu vecina mea, părinții căreia sunt cumetri cu părinții mei și se află într-o relație de conflict, care a escaladat cu diverse sesizări în fața organelor de drept. Consider că această relație de conflict existentă între familiile noastre ar putea pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea lui Cebotari la examinarea candidaturii mele”, a susținut Cristian Prepeliță.

În noiembrie 2023, Andrei Cebotari a sesizat Procuratura în privința lui Prepeliță.

„În perioada noiembrie – decembrie 2022, în virtutea unor circumstanțe independente de voința mea, mi-au devenit cunoscute informații privitor la candidatul la funcția de procuror Cristian Prepeliță, conturându-se o imagine care ar fi putut afecta statutul și prestigiul profesiei de procuror, precum și crea anumite riscuri și vulnerabilități în adresa securității naționale, inclusiv prin faptul că la domiciliul candidatului și la membrii acestuia de familie au fost efectuate percheziții, fiind ridicate în calitate de corpuri delicte anumite bunuri infracționale care ar fi fost folosite la comiterea infracțiunii prevăzute de art. 236 alin.(1) Cod Penal de către membrii de familie ai candidatului”, a declarat membrul CSP.

Andrei Cebotari CSP Cristia… by Ziarul de Gardă

Conform Regulamentului CSP, candidații pentru funcția de procuror solicită desemnarea în funcțiile scoase la concurs în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor. Până la formarea noului Colegiu, CSP are atribuțiile acestuia.

Decizia cu privire la desemnarea candidaților la funcțiile vacante de procuror se ia de către Consiliu, ținând cont de funcția selectată de candidat, de punctajul acordat de către Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, de nota obținută la examenul susținut în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției, precum și de alte informații relevante de care dispune Consiliul legate de cariera și integritatea candidatului.