Ce pedepse riscă „activiștii” și „simpatizanții” care participă în schemele coordonate de „organizația criminală Șor”?
De la 1 până la 10 ani de închisoare și amenzi de câteva zeci de mii de lei. Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, acestea sunt pedepsele pe care le riscă persoanele implicate în schemele coordonate de organizația criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare.
În cadrul briefingului de presă din 3 octombrie susținut de procurora șefă a PA alături de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, aceasta a explicat că pentru coruperea alegătorilor persoanele găsite vinovate riscă amenzi de la 50 de mii de lei sau 1-5 ani de închisoare.
Finanțarea ilegală a partidelor politice dinafara țării se pedepsește cu o amendă de până la 67 de mii de lei sau până la 6 ani de închisoare.
Membrii partidelor politice care acceptă bani de la un grup criminal organizat riscă 400 de mii de lei amendă și până la 10 ani de închisoare.
Spălarea de bani, potrivit șefei PA, este o infracțiune „deosebit de gravă” care se pedepsește cu o amendă de până la un milion de lei și până la 10 ani de închisoare.
„Noi venim cu mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care și-a dat informația personală ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia: aeste persoane participă în această schemă. În cadrul urmăririi penale noi am stabilit cine sunt aceste persoane și ce sume de bani primesc de pe conturile din Rusia.
(…) Aceste persoane riscă nu doar o amendă de peste 37 de mii de lei, dar riscă să le fie confiscată toată contravaloarea transferurilor făcute pe conturi. (…) Noi avem dreptul legal să punem sechestre aici în Moldova, pe proprietatea persoanei – mașini, terenuri, casă – și să confiscăm contravaloarea banilor care au fost transferați”, a declarat șefa PA, Veronica Dragalin.
Totodată, procurora șefă de la Anticorupție a precizat că persoanele care au participat în asemenea scheme, dar se autodenunță și cooperează cu organul de urmărire penală, pot fi eliberate de răspunderea penală sau contravențională.
„Noi de asta cunoaștem foarte multe detalii, pentru că avem foarte multe persoane care cooperează cu Poliția și organul de urmărire penală”, a explicat Dragalin.
Peste 130 000 de cetățeni ar fi fost mituiți în contextul scrutinului electoral
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, au susținut un briefing de presă cu privire la finanțarea ilegală și coruperea masivă a alegătorilor în contextul scrutinului electoral din 20 octombrie 2024.
Potrivit șefului IGP, Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale.
Astfel, doar pentru luna septembrie, Poliția a documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.