Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ce au găsit ofițerii…

VIDEO Ce au găsit ofițerii CNA și procurorii anticorupție la domiciliul lui Boris Gîlca. Detalii noi despre perchezițiile efectuate în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a declarat vineri, 5 mai, că a doua persoană reținută, pentru 72 de ore, în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților, este administratorul Centrului de plasament temporar pentru refugiați, care este concomitent și angajat al Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Potrivit lui, până acum au fost efectuate percheziții în 24 de locații, însă descinderile continuă și astăzi.

Șeful CNA a menționat că în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților figurează 11 persoane, dar „urmează de analizat probatoriul care a fost ridicat în urma perchezițiilor de ieri (miercuri, 4 mai, n.red.), pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane implicate”.

Întrebat de jurnaliști ce au găsit ofițerii CNA și procurorii anticorupție în timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, reținut și el pentru 72 de ore în același dosare, Iulian Rusu a menționat că au fost depistate: „un aspirator de model Bosch, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare”.

„(…) În privința Centrului de plasament temporar pentru refugiați din strada Studenților, s-a stabilit că acesta este finanțat din contul alocațiilor bugetare, precum și din alte surse de finanțare. Am stabilit că susținerea financiară a venit din partea organizațiilor neguvernamentale internaționale în număr de 8, iar activitatea acestuia a fost administrată de către o structură teritorială de asistență socială, în coordonare cu administrația publică locală (…).

În urma examinării mijloacelor materiale de probă, au apărut bănuieli rezonabile că de la crearea Centrului, personalul desemnat pentru activitatea acesteia, de comun acord cu funcționari publici din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, au inclus eronat informații privind distribuirea ajutoarelor, pe bază de semnături false, a bunurilor alimentare și nealimentare necesare pentru traiul refugiaților (…). Aceste acțiuni au cauzat daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite prin lege ale persoanelor fizice și juridice. Proporțiile prejudiciilor urmează să fie stabilite pe măsură ce va fi finalizată inventarierea bunurilor ridicate în cadrul acțiunilor de urmărire penală. Și astăzi continuă acțiunile de percheziție la Centrul de plasament de pe strada Studenților, cu ulterioara contrapunere a acestor date cu actele oficiale.

În privința administratorului Centrului de plasament temporar pentru refugiați, care este concomitent și angajat al Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, inclusiv șeful Direcției generale asistență medicală și socială, aceste două persoane au fost reținute pentru 72 de ore. În privința celorlalte persoane urmează să fie emisă o ordonanță de recunoaștere în calitate de bănuit, cu audierea acestora pe calitatea respectivă.

Percheziții s-au efectuat în 24 de locații. Noi confirmăm că a fost reținut pentru 72 de ore șeful Direcției. Sunt mai multe produse care nemijlocit au fost depistate la domiciliul dumnealui: un aspirator de Bosch, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare (…)”, a declarat Iulian Rusu.

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

Joi, 4 mai, CNA în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiului Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe această adresă cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.